Çalışmanın amacı rafinasyon
işleminin ayçiçek yağının yağ asidi, sterol ve uçucu bileşen kompozisyonuna
etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla ham ayçiçek yağı nötralizasyon, vaksların
uzaklaştırılması, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon aşamalarından
geçirilerek rafine edilmiştir. Çalışma sonuçları rafinasyon işlemi sonucunda ayçiçek
yağının linoleik asit miktarı ile birlikte toplam çoklu doymamış yağ asidi miktarının azaldığını, oleik asit
miktarının ise arttığını göstermiştir. Rafinasyon işlemi ile birlikte örneklerin toplam sterollerinde % 43.69
oranında bir kayıp meydana gelmiş, benzer bir düşüş başlıca steroller olan
β-sitosterol, kampesterol ve stigmasterol için de kaydedilmiştir. Toplam
uçucu bileşen miktarı rafinasyon işlemi
ile % 14.51 azalmış, en yüksek uçucu bileşen miktarı ise ağartma
aşamasında tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.