Araştırma Makalesi

Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*

Cilt: 1 Sayı: 2 31 Aralık 2013
PDF İndir
TR EN

Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*

Öz

1438’de Türklere esir düşen Georgius isimli bir din adamı, başından geçenleri 1481’de kaleme aldığı Tractatum de Moribus, Conditionibus et Nequitia Turcorum isimli çalışmasıyla dünyaya duyurdu. Eser yayınlandığı güne kadar Avrupalı entelektüeller tarafından çok da iyi bilinmeyen Türk kültürü ve dini hakkında kıymetli bilgiler içeriyordu. Yazar, dinle ilgili olarak verdiği bilgiler arasında İslam hakkında genel bilgilerin yanında dini zümreler üzerine de bilgiler vermiştir. Bunlar arasında heterodoks kesimle ilgili verdiği bilgiler oldukça ilgi çekicidir. Burada onların dini anlayışlarını açıklamış, törenlerinden bahsetmiş ve hatta benzerlerini Sünni kesimle karşılaştırarak değerlendirmiştir. Bundan başka heterodoks kesim için son derece önemli dini ve tarihi önemi haiz Seyid Gazi, Hacı Bektaş ve Âşık Paşa gibi bazı İslami din önderlerine değinmiştir. Avrupalı entelektüeller tarafından bilinmeyen bu hususların dile getirilmesinden ötürü eser kısa zamanda Türkler hakkındaki bilgilerin edinildiği ilk ve temel başvuru kitabı haline geldi. Özellikle Martin Luther ve diğer Protestan önderler Georgius’un Türklerle ilgili bilgilerinden etkilendikleri bilinmektedir. Eserin ilk Alman baskısının Martin Luther tarafından yapılması da esere verilen öneme işaret eden ayrı bir husustur. Bu çalışmamızda Tractatum’un Türk heterodoksluğu ile ilgili satırlarını değerlendirmelerini de içeren çevirilerini yaparak konuyla ilgili çalışan araştırmacıların istifadesine sunmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aka, İ. (2008): “Ortaçağlarda Bazı Batılı Yazarların Türkler ile İlgili Olumlu Düşünceleri”, Prof. Dr. Necmi Ülker Armağanı, İzmir, s. 48-54.
  2. Aksulu, N. M. (1998): Mohaç Esiri Bartholomaeus Georgievic ve Türklerle İlgili Yazıları, Ankara: Kültür Bakanlığı yay.
  3. Buch, W. (1982). "14/15. Yüzyılda Kudüs'e Giden Alman Hacılarının Türkiye İzlenimleri", çev. Y. Baypınar, Belleten, C. XLVI, S. 183, s. 509-533.
  4. Coşan, L. (2009): “Georgius de Hungaria ve Türkler Hakkındaki Değerlendirmelerine bir Bakış”, Semahat Yüksel Armağan Kitabı, Pegem Akademi yay, Ankara, s. 198-207.
  5. Coşan, L. (2009a): Tanrım Bizi Türklerden Koru, Yeditepe yay, İstanbul 2009.
  6. Çift, S. (2001); “Osmanlılar Döneminde Bursa’da Bektaşi Kültürü ve Bektaşi Tekkeleri”, Uludağ Üniversitesi İhahiyat Fakültesi Dergisi, C.10, S.2, s. 225-239.
  7. Eren, H. (1983): “Türkoloji mad.” Türk Ansiklopedisi, C.32, MEB, Ankara, s. 434-461. Forell, G. W. (1945): “Luther and the War against the Turks”, Church History, Vol.14, No.4, Dec., s. 256-271.
  8. Georgius de Hungaria (1530): Tractatum de Moribus, Conditionibus et Nequitia Turcorum, Wittembergae ve Norimberga baskıları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Altay Tayfun Özcan
Dumlupınar Üniversitesi
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

22 Mayıs 2013

Kabul Tarihi

28 Aralık 2013

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özcan, A. T. (2013). Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik, 1(2), 110-120. https://izlik.org/JA53XF82LN
AMA
1.Özcan AT. Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*. DİYALOG. 2013;1(2):110-120. https://izlik.org/JA53XF82LN
Chicago
Özcan, Altay Tayfun. 2013. “Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 1 (2): 110-20. https://izlik.org/JA53XF82LN.
EndNote
Özcan AT (01 Aralık 2013) Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 1 2 110–120.
IEEE
[1]A. T. Özcan, “Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*”, DİYALOG, c. 1, sy 2, ss. 110–120, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53XF82LN
ISNAD
Özcan, Altay Tayfun. “Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 1/2 (01 Aralık 2013): 110-120. https://izlik.org/JA53XF82LN.
JAMA
1.Özcan AT. Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*. DİYALOG. 2013;1:110–120.
MLA
Özcan, Altay Tayfun. “Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik, c. 1, sy 2, Aralık 2013, ss. 110-2, https://izlik.org/JA53XF82LN.
Vancouver
1.Altay Tayfun Özcan. Macaristanlı Georgius’a Göre XV. Yüzyıl Türkiyesi’ndeki Heterodoks Kesim*. DİYALOG [Internet]. 01 Aralık 2013;1(2):110-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53XF82LN

www.gerder.org.tr/diyalog