Bu çalışmada et ve et ürünleri harcına karıştırılmış çeşitli un, bitki ve baharatların hayvansal dokulardan ayrıştırılmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan kırmızı et, un, bitki ve baharatlar şehir merkezindeki satış noktalarından temin edilmiştir. Bitkisel kökenli katkılar, et ürünlerine katıldığı büyüklükte kıyılarak %10 oranında sığır eti kıymasına karıştırılmış ve hematoksilen-eozin boyama yöntemi ile histolojik incelemeleri yapılmıştır. Bitkisel dokularda kendine özgü şekilleriyle hücre duvarları ve farklı plastit yapıları görülürken, iskelet kasının enine ve boyuna kesitlerinde sarkolemmin altında çok çekirdekli hücrelerle, düzenli bantlaşma bulguları dikkat çekmektedir. Sonuç olarak, et ve et ürünlerinde kullanılan bazı baharatların doğru tespitinin yapılabilirliği test edilmiştir. Mikroskop alanında her zamankinden daha fazla baharat tespit edilmesi, bozulan koku, tat ve rengi dengelemek adına bazı hilelerin olabileceğini akla getirmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | November 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 2 |
DANIŞMA KURULU
Prof. Dr. Abit AKTAŞ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Prof. Dr. Yılmaz ARAL, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Ali ARSLAN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. M. Sedat BARAN, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Prof. Dr. Cengiz CEYLAN, Balıkesir Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet ÇAKIR, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Burhan ÇETİNKAYA, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ülker EREN, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın
Prof. Dr. Abdurrahman GÜL, Bingöl Üniversitesi
Prof. Dr. Hakki KARA, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas
Prof. Dr. Narin LİMAN, Erciyes Üniversitesi, Kayseri
Prof. Dr. Abdullah ÖZEN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ayşe SERBEST, Uludağ Üniversitesi, Bursa
Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Tekin ŞAHİN, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Nihat ŞINDAK, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Muzaffer TAŞ, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Prof. Dr. Necati TİMURKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Emine ÜNSALDI, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Murat YILDIRIM, Kırıkkale Üniversitesi
Doç. Dr. M. Osman ATLI, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa
Doç. Dr. Bülent ELİTOK, Afyon Kocatepe Üniversitesi
Doç. Dr. Serkan ERDOĞAN, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Dr. Öğr. Üyesi Zelal KARAKOÇ, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Dr. Öğr. Üyesi Ersin UYSAL, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
*Not: Yayın ve Danışma Kurulu Üyeleri alfabetik sıraya göre dizilmiştir.