TR
EN
ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Öz
Bu araştırma, ön lisans öğrencilerinde algılanan stresin yaşam kalitesi ve akademik başarı üzerindeki etkisini ve yaşam kalitesinin aracı rolünü incelemektedir. Ankara Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi’nden toplam 195 öğrenci üzerinde yapılan çalışmada anket yöntemi kullanılmış, Algılanan Stres Ölçeği ve WHOQOL-BREF uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 ile analiz edilmiş, parametrik testler kapsamında korelasyon ve basit regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular, algılanan stresin yaşam kalitesi ve akademik başarı ile negatif ilişkili olduğunu; yaşam kalitesinin ise akademik başarıyla pozitif ilişkili olduğunu göstermiştir. Yaşam kalitesinin, stres ile akademik başarı arasındaki ilişkide tam aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Sonuçlar, öğrenci başarısının artırılmasında stres yönetimi ve yaşam kalitesi geliştirme stratejilerinin önemini vurgulamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BABAOĞLU, Ü. T., ve ÖZDENK, S. (2017). Algılanan stres ile gastrointestinal semptom arasındaki ilişkinin incelenmesi: Tanımlayıcı araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3, 138–14.
- BEDINI, L. A., GLADWELL, N. J., DUDLEY, W. N. ve CLANCY, E. J. (2011), “Mediation analysis of leisure, perceived stress, and quality of life in informal caregivers”, Journal of Leisure Research, 43(2); 153-175.
- BERTERÖ, C. (2003), “What do women think about menopause? A qualitative study of women's expectations, apprehensions and knowledge about the climacteric period”, International Nursing Review, 50(2); 109-118.
- CARNEGIE, D. (2012), Stres ve endişeyle başa çıkma yolları (Çev. G. Tokgöz), Nemesis Kitap, İstanbul.
- CHIANG, L.-M. (2010), The Development of a Leisure and Life Satisfaction Scale for Outpatient (LLSSCP) Leisure Activity Programs In Iowa, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), University of Northern Iowa.
- COHEN, S., KAMARCK, T. ve MERMEISTEIN, R. (1983), “A global measure of perceived stress”, Journal of Health and Social Behavior, 24; 285-296.
- COHEN, S. ve JANICKI‐DEVERTS, D. (2012), “Who's stressed? Distributions of psychological stress in the United States in probability samples from 1983, 2006, and 2009”, Journal of Applied Social Psychology, 42(6); 1320–1334.
- DIENER, E. (2006), “Guidelines for national indicators of subjective well-being and ill-being”, Journal of Happiness Studies, 7(4); 397–404.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kamu Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
15 Aralık 2025
Yayımlanma Tarihi
-
Gönderilme Tarihi
11 Eylül 2025
Kabul Tarihi
28 Kasım 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication
APA
Çalışkan, O., & Erbir, M. (2025). ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Advanced Online Publication, 42-52. https://doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1781072
AMA
1.Çalışkan O, Erbir M. ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. ebyuiibfdergisi. 2025;(Advanced Online Publication):42-52. doi:10.46482/ebyuiibfdergi.1781072
Chicago
Çalışkan, Osman, ve Mustafa Erbir. 2025. “ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication: 42-52. https://doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1781072.
EndNote
Çalışkan O, Erbir M (01 Aralık 2025) ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Advanced Online Publication 42–52.
IEEE
[1]O. Çalışkan ve M. Erbir, “ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”, ebyuiibfdergisi, sy Advanced Online Publication, ss. 42–52, Ara. 2025, doi: 10.46482/ebyuiibfdergi.1781072.
ISNAD
Çalışkan, Osman - Erbir, Mustafa. “ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Advanced Online Publication (01 Aralık 2025): 42-52. https://doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1781072.
JAMA
1.Çalışkan O, Erbir M. ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. ebyuiibfdergisi. 2025;:42–52.
MLA
Çalışkan, Osman, ve Mustafa Erbir. “ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication, Aralık 2025, ss. 42-52, doi:10.46482/ebyuiibfdergi.1781072.
Vancouver
1.Osman Çalışkan, Mustafa Erbir. ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ALGILANAN STRESİN YAŞAM KALİTESİ VE AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. ebyuiibfdergisi. 01 Aralık 2025;(Advanced Online Publication):42-5. doi:10.46482/ebyuiibfdergi.1781072