BibTex RIS Cite

VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF DIVERSITY CLIMATE SCALE IN UNIVERSITIES

Year 2014, Volume: 3 Issue: 6, - , 01.06.2014

Abstract

The purpose of this study is to develop a reliable and valid scale that aims to analyse students' perceptions about diversity climate in universities. The work group of the study consists of 400 students educated at Dicle University in 2013-2014 academic year. Construct validation of scale has been analysed with explotary factor analysis and that the scale is unidimensioal has come out. That the scale is unidimensioal has been tested with confirmatory factor analysis. In order to determine the reliability of scale, Cronbach's Alpha internal consistency, Spearman-Brown and Guttman Split-Half reliability co-efficient obtained with split half test method have been analysed. These values have been found as .89, .84 and .83 respectively. In accordance with these results, that diversity climate scale which can be used to measure students' perceptions about diversity climate in universities is areliable scale can be said.

ÜNİVERSİTELERDE FARLILIK İKLİMİ ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Year 2014, Volume: 3 Issue: 6, - , 01.06.2014

Abstract

Bu araştırmanın amacı, üniversitelerde farklılık iklimine ilişkin öğrenci algılarını incelemeyi amaçlayan geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Dicle üniversitesinde öğrenim görmekte olan 400 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı faktör analizi (AFA) ile incelenmiş olup ölçeğin tek boyutlu olduğu ortaya çıkmıştır. Ölçeğin tek boyutlu olduğu doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile de test edilmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alpha iç tutarlık ile test yarılama yöntemi ile elde edilen Spearman-Brown ve Guttman Split-Half güvenirlik katsayısı incelenmiştir. Bu değerler sırasıyla .89, .84 ve .83 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, farklılık iklimi ölçeğinin üniversitelerde farklılık iklimine ilişkin öğrenci algılarını incelemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Kurtulmuş This is me

Hüseyin Fazlı Ergül This is me

Hüseyin Karabıyık This is me

Publication Date June 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 3 Issue: 6

Cite

APA Kurtulmuş, M., Ergül, H. F., & Karabıyık, H. (2014). ÜNİVERSİTELERDE FARLILIK İKLİMİ ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(6).