Conference Paper

Effect of Vaporized Ethyl Pyruvate on the Shelf Life of Chicken Meat

Number: 14 December 31, 2018
TR EN

Etil Pirüvat Buharının Tavuk Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Öz

Bu çalışmada, buharlaştırılmış Etil Pirüvatın (EP) tavuk but etlerinin raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla tavuk eti örnekleri 1 L’lik kaplara konmuş ve her bir kaba sırasıyla 42, 105 ve 420 mg /L hava olacak şekilde EP ilave edilmiştir. Daha sonra kaplar kapatılıp +4oC’de 10 gün boyunca depolanmıştır. Bazı kalite özellikleri belirlenmek amacıyla örneklerde mikrobiyolojik (Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri, Enterobacteriaceae ve Maya-Küf sayıları) ve fizikokimyasal (pH, su aktivitesi (aw) ve Tiyobarbiturik Asit (TBA)) analizler depolamanın 3., 6., 8. ve 10. günlerinde yürütülmüştür. Örnekler ayrıca depolamanın 3. ve 10. günlerinde çeşitli duyusal kriterler açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre EP uygulanmamış örneklere kıyasla 42 mg/L EP uygulanmış tavuk but eti örneklerinin raf ömründe 4 gün; 105 ve 420 mg/L EP uygulanmış örneklerin raf ömründe ise 4 günden daha fazla artış olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan artan EP oranı örneklerde aw ve pH değerleri açısından değişime neden olmazken, TBA değerinde artışa neden olmuştur. Bununla birlikte 420 mg/L EP uygulanmış tavuk örneklerinde depolama periyodu boyunca yoğun EP kokusu hissedilmiştir. Sonuç olarak buharlaştırılmış EP uygulamasının tavuk but etlerinin raf ömrü üzerinde artış meydana getirdiği ve bu anlamda en uygun EP konsantrasyonunun 105 mg/L EP olduğu belirlenmiştir.   

Anahtar Kelimeler

References

  1. AOAC (1984). Official methods of analysis. Centennial Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington D.C., USA.
  2. Beuchat, L.R., 1998. Surface decontamination of fruits and vegetables eaten raw: a review. WHO, p: 1-42. http://www.who.int/iris/handle/10665/64435
  3. Birkenmeier, G., Debebe, T., Krüger, M., Huse, K., Kacza, J., Mühlberg, K., König, B., 2016. Ethyl Pyruvate: An Anti-Microbial Agent that Selectively Targets Pathobionts and Biofilms. Plos One, 11(9): 1-19.
  4. Buncic, S., Sofos, J., 2011. Interventions to control Salmonella contamination during poultry, cattle and pig slaughter. Food Research International, 45: 641-655.
  5. Burt, S.A., Fledderman, M.J., Haagsman, H.P., van Knapen, F., Veldhuizen, E.J.A., 2007. Inhibition of Salmonella enterica serotype Enteritidis on agar and raw chicken by carvacrol vapour. International Journal of Food Microbiology, 119: 346–350.
  6. Cantalejo, M.J., Zouaghi, F., Perez-Arnedo, I., 2016. Combined effects of ozone and freeze-drying on the shelf-life of broiler chicken meat. Food Science and Technology, 68: 400-407.
  7. Chen, F., Mu, G., Li, C., Peng, M., Yang, X., Li, W., 2017. Inhibitory effects of ethyl pyruvate on platelet aggregation and phosphatidylserine exposure. Biochemical and Biophysical Research Communications, 487: 560-566.
  8. Del Río, E., Panizo-Morán, M., Prieto, M., Alonso-Calleja, C., Capita, R., 2007. Effect of various chemical decontamination treatments on natural microflora and sensory characteristics of poultry. International Journal of Food Microbiology, 115(3): 268-80.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

October 5, 2018

Acceptance Date

November 27, 2018

Published in Issue

Year 1970 Number: 14

APA
Uran, H., & Çetin, B. (2018). Etil Pirüvat Buharının Tavuk Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 14, 255-260. https://doi.org/10.31590/ejosat.467569

Cited By