Although the analysis of the structure of objects and the components that makeup them has been done for decades, it is one of today's research topics to do this analysis quickly and without damaging the sample. Near-infrared spectroscopy is used in many areas due to its non-contact measurement, fast analysis, and high accuracy features. Near-infrared spectroscopy is used in the classification or quality analysis of products, especially in the agriculture and food sector, due to the chemical bonds interacting in this region. The most critical part of achieving a successful result in near-infrared spectroscopy is pre-processing and analyzing the spectral data using the correct method. In this review, we perform a survey of recent studies that use near-infrared spectroscopy in food production and agriculture. Since there are many studies in this field in the literature, the survey is limited to cover works in the last five years. The review's main question is the pre-processing and data analysis methods used in these studies and the main features of these methods. Among the examined studies, the most frequently used pre-processing method was standard normal variate, and the most frequently used analysis method was partial least squares regression. In addition, the software tools and the spectrum range were also examined within the scope of the study.
Selcuk University Research Projects Unit
20401011
Nesnelerin yapılarının ve onları oluşturan bileşenlerin analizi onlarca yıldır yapılsa da bu analizi hızlı ve örneğe zarar vermeden yapmak günümüzün araştırma konularından biridir. Yakın kızılötesi spektroskopisi, temassız ölçüm, hızlı analiz ve yüksek doğruluk özellikleri nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Yakın kızılötesi spektroskopisi, bu bölgede etkileşen kimyasal bağlar nedeniyle özellikle tarım ve gıda sektöründe ürünlerin sınıflandırılmasında veya kalite analizinde sıkça kullanılmaktadır. Yakın kızılötesi spektroskopisinde başarılı bir sonuç elde etmenin en kritik kısmı, doğru yöntemi kullanarak spektral verileri ön işleme ve analiz etmektir. Bu çalışmada, gıda üretimi ve tarımda yakın kızılötesi spektroskopisi kullanan son çalışmaların bir derlemesini gerçekleştirdik. Literatürde bu alanda çok sayıda çalışma olduğu için çalışma son beş yıldaki çalışmaları kapsayacak şekilde sınırlandırılmıştır. Derlemenin ana sorusu, bu çalışmalarda kullanılan ön işleme ve veri analizi yöntemleri ve bu yöntemlerin temel özellikleridir. İncelenen çalışmalarda en sık kullanılan ön işleme yöntemi standart normal dağılım, en sık kullanılan analiz yöntemi ise kısmi en küçük kareler regresyon olarak bulunmuştur. Ayrıca, kullanılan yazılım araçları ve spektrum aralığı da çalışma kapsamında incelenmiştir.
20401011
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 20401011 |
Publication Date | August 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 25 |