Color is the first feature of foods noticed by consumers; It is one of the essential sensory properties that directly affect the acceptance of foods. Although foods have unique colors, there are losses due to external factors such as temperature, acidity, and light during processing. Today, artificial coloring agents are frequently used to preserve the color of foods. Scientific studies have revealed the adverse effects of artificial colorants on health, the number of which is increasing day by day. In parallel with the increasing consumer awareness, the consumption of synthetic dyes is decreasing day by day. Interest in natural color pigments of vegetable origin has increased in recent years. Natural colorants of plant origin, such as anthocyanin, chlorophyll, and carotene, are used in different foods. Anthocyanins are one of the most widely used pigments in the food industry and give foods red, pink, purple, and blue colors. The biggest obstacle to using anthocyanins as food dyes is that they are not resistant to food processing processes. Factors such as thermal processes, pH change, sugar concentration, light, and oxygen limit the use of anthocyanins. For this reason, the stability of anthocyanins is trying to increase by different methods in different processes. Encapsulation, molecular copigmentation, and metal complexes are the most promising methods. In this review, a literature review on the stability-increasing methods of anthocyanins by copigmenting with phenolic compounds was performed, and the results were examined.
Renk, gıdaların tüketiciler tarafından ilk fark edilen özelliği olup; gıdaların kabulünü doğrudan etkileyen en önemli duyusal özelliklerinden biridir. Gıdaların kendine özgü renkleri olmasına rağmen işlenmeleri esnasında sıcaklık, asitlik ve ışık gibi dış etmenler ile kayıplar olmaktadır. Günümüzde gıdaların renginin korunması amacı ile yapay renk maddeleri sıklıkla kullanılmaktadır. Yapay renk maddelerinin sağlık üzerine olumsuz etkileri sayısı her geçen gün artan bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. Artan tüketici bilincine paralel olarak yapay boyaların tüketimi her geçen gün azalmaktadır. Son yıllarda bitkisel kaynaklı doğal renk maddelerine olan ilgi artmıştır. Antosiyanin, klorofil ve karoten gibi bitkisel kaynaklı doğal renklendiriciler farklı gıdalarda kullanılmaktadır. Antosiyaninler, doğal gıda boyası sektörünün en fazla kullanılan pigmentlerinden birisi olup, gıdalara kırmızı, pembe, mor ve mavi renklerin verilmesinde kullanılmaktadır. Antosiyaninlerin gıda boyası olarak kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel gıda işleme proseslerine dayanıksız olmasıdır. Termal işlemler, pH değişimi, şeker konsantrasyonu, ışık ve oksijen gibi faktörler antosiyaninlerin kullanımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle antosiyaninlerin farklı proseslere dayanımı değişik metotlar ile artırılmaktadır. Enkapsülasyon, moleküler kopigmentasyon ve metal kompleksleri bu konuda en umut verici metotlardandır. Bu derlemede antosiyaninlerin fenolik bileşikler ile kopigmente edilerek stabilitesinin artırılması konusunda literatür taraması yapılarak sonuçlar incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Early Pub Date | July 26, 2022 |
Publication Date | August 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022, Volume , Issue 38 |
Bibtex | @review { ejosat1097890, journal = {Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi}, eissn = {2148-2683}, address = {}, publisher = {Osman SAĞDIÇ}, year = {2022}, number = {38}, pages = {276 - 281}, doi = {10.31590/ejosat.1097890}, title = {Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu}, key = {cite}, author = {Demirci, Şeyma Nur and Metin, Banu and Demirci, Mehmet} } |
APA | Demirci, Ş. N. , Metin, B. & Demirci, M. (2022). Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (38) , 276-281 . DOI: 10.31590/ejosat.1097890 |
MLA | Demirci, Ş. N. , Metin, B. , Demirci, M. "Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu" . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2022 ): 276-281 <https://dergipark.org.tr/en/pub/ejosat/issue/71415/1097890> |
Chicago | Demirci, Ş. N. , Metin, B. , Demirci, M. "Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2022 ): 276-281 |
RIS | TY - JOUR T1 - Enhancement Methods of Anthocyanin Stability Enhancement Methods: Phenolic Copigmentation AU - Şeyma NurDemirci, BanuMetin, MehmetDemirci Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.31590/ejosat.1097890 DO - 10.31590/ejosat.1097890 T2 - Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 276 EP - 281 VL - IS - 38 SN - -2148-2683 M3 - doi: 10.31590/ejosat.1097890 UR - https://doi.org/10.31590/ejosat.1097890 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 European Journal of Science and Technology Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu %A Şeyma Nur Demirci , Banu Metin , Mehmet Demirci %T Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu %D 2022 %J Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi %P -2148-2683 %V %N 38 %R doi: 10.31590/ejosat.1097890 %U 10.31590/ejosat.1097890 |
ISNAD | Demirci, Şeyma Nur , Metin, Banu , Demirci, Mehmet . "Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi / 38 (August 2022): 276-281 . https://doi.org/10.31590/ejosat.1097890 |
AMA | Demirci Ş. N. , Metin B. , Demirci M. Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu. EJOSAT. 2022; (38): 276-281. |
Vancouver | Demirci Ş. N. , Metin B. , Demirci M. Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2022; (38): 276-281. |
IEEE | Ş. N. Demirci , B. Metin and M. Demirci , "Antosiyanin Stabilite Artırma Metotları: Fenolik Kopigmentasyonu", Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, no. 38, pp. 276-281, Aug. 2022, doi:10.31590/ejosat.1097890 |