Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor
Öz
Çalışmanın amacı, okulöncesi öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin çocuk ve çocukluğa ilişkin düşüncelerini anlamak ve çocuk ve çocukluğa ilişkin inanışlarını ve çocuk algılarını sosyal ve tarihsel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından “fenomenolojik çalışma” yöntemi çerçevesinde ve bir devlet üniversitesinin okulöncesi öğretmenliği programına kayıtlı olan 16 lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tümü programın birinci yılında olan öğrencilerden oluşmuştur. Çalışmanın verileri yarı-yapılandırılmış sorular içeren derinlemesine mülakatlar aracılığıyla elde edilmiştir ve sırasıyla; açık kodlama, eksensel kodlama ve seçici kodlama tekniklerine (Strauss ve Corbin, 1998) göre analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları ana hatlarıyla 5 alt başlık altında sunulmaktadır: (1) Kendi çocukluklarına dair çocuk ve çocukluk tanımları, (2) çocukluğa ilişkin sıfatlar, (3) çocuk yetişkin farkı, (4) ideal çocuk kavramı ve (5) çocukluğa ilişkin düşüncelerin kaynakları. Bulgular çocukluk ve eğitim bağlamında ilgili sosyal ve tarihsel alan yazın ışığında tartışılmaktadır.
Anahtar Kelimeler
References
- Akgün E. (2016). Okulöncesi öğretmen adaylarının “çocuk” ve “okulöncesi öğretmeni” kavramına ilişkin metaforik algıları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(4), 1652-1672.
- Akturan, U., & Esen, A. (2008). Fenomenoloji. T. Baş ve U. Akturan (Editörler), Nitel araştırma yöntemlerikitabında (sayfa 83‐98). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
- Alsup, J. (2005). Teacher identity discourses. Negotiating personal and professional spaces. Mahwah, N. J.: Lawrence Erlbaum Yayınları.
- Aries, P. (1962). Centuries of childhood: A social history of family life. NY: Random House Yayınları.
- Avcı, N., Kara, C., Ayhan, S., Güngör, N., & Kayacık, K. (2014). Investigation of prospective teachers’ understanding of childhood. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 152, 246-252.
- Bramald, R., Hardman, F., & Leat, D. (1995). Initial teacher trainees and their views of teaching and learning. Teaching and Teacher Education, 11(1), 25-31.
- Briggs, C. L. (1986). Learning how to ask: A sociolinguistic appraisal of the role of the interview in social science research. Cambridge: Cambridge Üniversitesi Yayınları.
- Brown, S. J., & Edwards, E. P. (1972). History and theory of early childhood education. Worthington, Ohio: Charles A. Jones Yayın Şirketi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Ersoy Erdemir
0000-0002-8458-0422
Türkiye
Fetiye Erbil
This is me
0000-0001-5270-3005
Türkiye
Publication Date
November 30, 2018
Submission Date
September 28, 2018
Acceptance Date
November 25, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 6 Number: 3