Araştırma Makalesi

Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor

Cilt: 6 Sayı: 3 30 Kasım 2018
PDF İndir
EN TR

Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor

Öz

Çalışmanın amacı, okulöncesi öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin çocuk ve çocukluğa ilişkin düşüncelerini anlamak ve çocuk ve çocukluğa ilişkin inanışlarını ve çocuk algılarını sosyal ve tarihsel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından “fenomenolojik çalışma” yöntemi çerçevesinde ve bir devlet üniversitesinin okulöncesi öğretmenliği programına kayıtlı olan 16 lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tümü programın birinci yılında olan öğrencilerden oluşmuştur. Çalışmanın verileri yarı-yapılandırılmış sorular içeren derinlemesine mülakatlar aracılığıyla elde edilmiştir ve sırasıyla; açık kodlama, eksensel kodlama ve seçici kodlama tekniklerine (Strauss ve Corbin, 1998) göre analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları ana hatlarıyla 5 alt başlık altında sunulmaktadır: (1) Kendi çocukluklarına dair çocuk ve çocukluk tanımları, (2) çocukluğa ilişkin sıfatlar, (3) çocuk yetişkin farkı, (4) ideal çocuk kavramı ve (5) çocukluğa ilişkin düşüncelerin kaynakları. Bulgular çocukluk ve eğitim bağlamında ilgili sosyal ve tarihsel alan yazın ışığında tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün E. (2016). Okulöncesi öğretmen adaylarının “çocuk” ve “okulöncesi öğretmeni” kavramına ilişkin metaforik algıları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(4), 1652-1672.
  2. Akturan, U., & Esen, A. (2008). Fenomenoloji. T. Baş ve U. Akturan (Editörler), Nitel araştırma yöntemlerikitabında (sayfa 83‐98). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  3. Alsup, J. (2005). Teacher identity discourses. Negotiating personal and professional spaces. Mahwah, N. J.: Lawrence Erlbaum Yayınları.
  4. Aries, P. (1962). Centuries of childhood: A social history of family life. NY: Random House Yayınları.
  5. Avcı, N., Kara, C., Ayhan, S., Güngör, N., & Kayacık, K. (2014). Investigation of prospective teachers’ understanding of childhood. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 152, 246-252.
  6. Bramald, R., Hardman, F., & Leat, D. (1995). Initial teacher trainees and their views of teaching and learning. Teaching and Teacher Education, 11(1), 25-31.
  7. Briggs, C. L. (1986). Learning how to ask: A sociolinguistic appraisal of the role of the interview in social science research. Cambridge: Cambridge Üniversitesi Yayınları.
  8. Brown, S. J., & Edwards, E. P. (1972). History and theory of early childhood education. Worthington, Ohio: Charles A. Jones Yayın Şirketi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2018

Gönderilme Tarihi

28 Eylül 2018

Kabul Tarihi

25 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Erdiller-yatmaz, Z. B., Erdemir, E., & Erbil, F. (2018). Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 6(3), 284-312. https://izlik.org/JA84DN29UE
AMA
1.Erdiller-yatmaz ZB, Erdemir E, Erbil F. Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2018;6(3):284-312. https://izlik.org/JA84DN29UE
Chicago
Erdiller-yatmaz, Zeynep Berna, Ersoy Erdemir, ve Fetiye Erbil. 2018. “Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6 (3): 284-312. https://izlik.org/JA84DN29UE.
EndNote
Erdiller-yatmaz ZB, Erdemir E, Erbil F (01 Kasım 2018) Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6 3 284–312.
IEEE
[1]Z. B. Erdiller-yatmaz, E. Erdemir, ve F. Erbil, “Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor”, Derginin Amacı ve Kapsamı, c. 6, sy 3, ss. 284–312, Kas. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84DN29UE
ISNAD
Erdiller-yatmaz, Zeynep Berna - Erdemir, Ersoy - Erbil, Fetiye. “Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6/3 (01 Kasım 2018): 284-312. https://izlik.org/JA84DN29UE.
JAMA
1.Erdiller-yatmaz ZB, Erdemir E, Erbil F. Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2018;6:284–312.
MLA
Erdiller-yatmaz, Zeynep Berna, vd. “Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy 3, Kasım 2018, ss. 284-12, https://izlik.org/JA84DN29UE.
Vancouver
1.Zeynep Berna Erdiller-yatmaz, Ersoy Erdemir, Fetiye Erbil. Çocuk ve Çocukluk: Okulöncesi Öğretmen Adayları Anlatıyor. Derginin Amacı ve Kapsamı [Internet]. 01 Kasım 2018;6(3):284-312. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84DN29UE