BibTex RIS Cite

Çeşitli Gıda ve Gıda Katkılarından İzole Edilen Staphylococcus aureus ve Diğer Stafilokokların Enterotoksin Gen Profilleri

Year 2010, Volume: 7 Issue: 2, 75 - 80, 01.06.2010

Abstract

-

Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients

Year 2010, Volume: 7 Issue: 2, 75 - 80, 01.06.2010

Abstract

amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 102 koagulaz pozitif stafilokok izolatının 70’i (%68.6) PCR ile S. aureus olarak identifiyeedilmiştir. Daha sonra, tüm izolatlar (70 S. aureus, 32 koagulaz pozitif ve 5 koagulaz negative stafilokok) multipleksPCR ile SE genlerinin (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej) varlığı yönünden incelenmiştir. S. aureus (70)izolatları arasından sadece 2 (%2.9) kanatlı eti izolatının sea genine sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer izolatlarınhiçbirinden enterotoksin genleri tespit edilmemiştir. Stafilokok izolatlarında toksin geni prevalansı her ne kadar düşükbulunmuş olsa da, gıdalarda enterotoksin oluşturan stafilokoklar tüketici sağlığı yönünden potansiyel bir riskoluşturmaktadır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Y. E. Gencay This is me

N. D. Ayaz This is me

A. Kasimoglu Doğru This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date June 24, 2014
Published in Issue Year 2010 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Gencay, Y. E., Ayaz, N. D., & Doğru, A. K. (2010). Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(2), 75-80.
AMA Gencay YE, Ayaz ND, Doğru AK. Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. June 2010;7(2):75-80.
Chicago Gencay, Y. E., N. D. Ayaz, and A. Kasimoglu Doğru. “Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus Aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, no. 2 (June 2010): 75-80.
EndNote Gencay YE, Ayaz ND, Doğru AK (June 1, 2010) Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7 2 75–80.
IEEE Y. E. Gencay, N. D. Ayaz, and A. K. Doğru, “Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, vol. 7, no. 2, pp. 75–80, 2010.
ISNAD Gencay, Y. E. et al. “Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus Aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/2 (June 2010), 75-80.
JAMA Gencay YE, Ayaz ND, Doğru AK. Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2010;7:75–80.
MLA Gencay, Y. E. et al. “Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus Aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 2, 2010, pp. 75-80.
Vancouver Gencay YE, Ayaz ND, Doğru AK. Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2010;7(2):75-80.