Bu çalışmada, Citrobacter freundii farklı konsantrasyonlarda kadmiyum içeren LB besi yerinde üretildi. Daha sonra kadmiyum içeren besi yerine değişik konsantrasyonlarda C vitamini katılarak, her iki durumda da üretilen bakterilerdeki aminoasit miktarları HPLC ile belirlendi. Kontrol ile 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren gruplar karşılaştırıldığında alanin, arginin, asparajin, aspartik asit, sistein, glisin, histidin, isoleusin, leusin, lisin, fenilalanin, prolin, treonin, tirozin ve valin aminoasitlerinin miktarlarında artış (p<0.05), glutamik asit, glutamin, metiyonin, serin ve triptofan miktarlarında ise azalma p<0.05) gözlendi.
Besi ortamına ilave edilen C vitamini sonucunda, kadmiyumun etkisine zıt etki göstererek miktarları artan aminoasitlerde azalma, miktarları azalan aminoasitlerde ise artış gözlenmiştir. Bu bulgulardan, kadmiyumun C. freundii üzerindeki olumsuz etkisini, besi yerine katılan C vitaminin azalttığı söylenebilir.
Yok
Yok.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | Yok |
Publication Date | December 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 3 |