Bu araştırmada Konya piyasasından temin edilen 30 adet sucuk numunesi kimyasal ve mikrobiyQ.lojik yönünden incelendi. Sucuk numunelerinin mikrobiyolojik muayeneleri sonucunda genel canlı, koliform grubu, Staphylococcus-Micrococcus mikroorganizmaları ve maya-küf sayıları, sırasıyla, ortalama 5.7xI06, 7.4xI03, 3.2xl05 ve 6.4x104/g olarak tespit edildi. Kimyasal analizler sonuclında numunelerin ortalama rutubet, yağ, protein, kOI ve tuz miktarları, sırasıyla, %29.49, %30.9, %22.73, %4.33 ve %2.93; pH değeri 5.24 ve su aktivitesi (Aw) değeri 0.806 olarak bulundu. Elde edilen bulguların değerlendirilmesinde, sucuk numunelerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesInin düşük olduğu ve numunelerin o/..33.33'ünOn mikrobiyoloijk, % 86.67'sinin de kimyasal yönden Tüzük ve Standard'a uymadığı saptandı
In this research, chemical and microbiological properties of 30 Turkish sausage samptes collecled 'rom Konya marKets were determined. At the result of microbiological analyzes, the average count ollotal microorganisms, Coliform groups, Staphylococcus-Micrococcus and yeast and mould were determined as 5.7xl06, 7.4xl03, 3.2xl05 and 6.4xl04/g respectively. In the chemical analyses of the samples, the average values of moisture, fat, protein, ash and salt contents were found to be 29.49 %, 30.9 %, 22.73%, 4.33 % and 2.93 % respectively; pH and water activity (Aw) values were found to be 5.24 and 0.806. During the assesment ol results, microbiological and chemical propertles ol the sausage samples were found to be low quality. According to the results, the sausages (33.33 % in microbiologically, 86.67 %in chemically) weren't in accordance with Food Aegulation and Standards
Other ID | JA73EE66EH |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 14 Issue: 2 |