BibTex RIS Cite

ŞAVAK SALAMURA BEYAZ PEYNİRLERİNİN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ

Year 1995, Volume: 11 Issue: 1, 51 - 56, 01.03.1995

Abstract

This study has been conducted to find out the microbiological quality of Şavak white pickled cheese.
Average values of viable aerobes, coliforms, staphylococcus, taecal streptococcus, lactobacillus- leuconostoc - pediococcus,
proteolytic, psychrophile, yeast and Mold were 6.9 x 107/g., 1.8 x 105/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/
g., 1.3 x 106/g., 3.0 x 106/g., 5.1 x 105/g. respectively and average of pH values was 5.19. Asa result. it was seen that
microbiologically 94.0 % of Şavak white pickled cheese differed from the values of standards and were potentially
hazardous for public health.

Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses

Year 1995, Volume: 11 Issue: 1, 51 - 56, 01.03.1995

Abstract

Bu çalışma, Elazığ'da tüketime sunulan Şavak salarnura beyaz peynirinin mikrobiyolojik kalitesini saptamak
amacıyla yapıldı . Materyal olarak 50 adet Şavak peyniri örneği kullanıldı . Çalışmada aerob genel canlı , koliform , stafilokokkus,
fekal streptokok, laktobasillus - leukonostok- pediokokkus, proteolitik, psikrofilik, maya ve küf mikroorganizma
sayıları ortalama olarak sırasıyla, 6.9 x 107/g., 1.8 xi05/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/g., 1.3 x106fg.,
3.0x 106/g., 5.1 x 105/g. değerlerinde bulundu. Ortalama pH ise 5.19 olarak saptandı. Sonuç olarak, Şavak salamu ra
beyaz peynirierinin mikrobiyolojik yönden % 94.0' ünün standardiara uygun olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel
bir tehlike arzedebileceği kanaatine varıldı.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73RS43JR
Journal Section Research
Authors

Bahri Patır This is me

Ali Arslan This is me

Abamüslüm Güven This is me

Publication Date March 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Patır, B., Arslan, A., & Güven, A. (1995). Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(1), 51-56.
AMA Patır B, Arslan A, Güven A. Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses. Eurasian J Vet Sci. March 1995;11(1):51-56.
Chicago Patır, Bahri, Ali Arslan, and Abamüslüm Güven. “Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 11, no. 1 (March 1995): 51-56.
EndNote Patır B, Arslan A, Güven A (March 1, 1995) Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 11 1 51–56.
IEEE B. Patır, A. Arslan, and A. Güven, “Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses”, Eurasian J Vet Sci, vol. 11, no. 1, pp. 51–56, 1995.
ISNAD Patır, Bahri et al. “Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 11/1 (March 1995), 51-56.
JAMA Patır B, Arslan A, Güven A. Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses. Eurasian J Vet Sci. 1995;11:51–56.
MLA Patır, Bahri et al. “Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 11, no. 1, 1995, pp. 51-56.
Vancouver Patır B, Arslan A, Güven A. Microbiological Quality of Şavak White Pickled Cheeses. Eurasian J Vet Sci. 1995;11(1):51-6.