This study has been conducted to find out the microbiological quality of Şavak white pickled cheese.
Average values of viable aerobes, coliforms, staphylococcus, taecal streptococcus, lactobacillus- leuconostoc - pediococcus,
proteolytic, psychrophile, yeast and Mold were 6.9 x 107/g., 1.8 x 105/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/
g., 1.3 x 106/g., 3.0 x 106/g., 5.1 x 105/g. respectively and average of pH values was 5.19. Asa result. it was seen that
microbiologically 94.0 % of Şavak white pickled cheese differed from the values of standards and were potentially
hazardous for public health.
Bu çalışma, Elazığ'da tüketime sunulan Şavak salarnura beyaz peynirinin mikrobiyolojik kalitesini saptamak
amacıyla yapıldı . Materyal olarak 50 adet Şavak peyniri örneği kullanıldı . Çalışmada aerob genel canlı , koliform , stafilokokkus,
fekal streptokok, laktobasillus - leukonostok- pediokokkus, proteolitik, psikrofilik, maya ve küf mikroorganizma
sayıları ortalama olarak sırasıyla, 6.9 x 107/g., 1.8 xi05/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/g., 1.3 x106fg.,
3.0x 106/g., 5.1 x 105/g. değerlerinde bulundu. Ortalama pH ise 5.19 olarak saptandı. Sonuç olarak, Şavak salamu ra
beyaz peynirierinin mikrobiyolojik yönden % 94.0' ünün standardiara uygun olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel
bir tehlike arzedebileceği kanaatine varıldı.
Other ID | JA73RS43JR |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 11 Issue: 1 |