Zinc oxide (ZnO) has been used for many years in the pharmaceutical, cosmetic, paint, textile, and food industries for coating surfaces, absorbing UV rays and due to its antimicrobial properties in nanoscale it has been identified as important chemical for decontamination. Zinc can be found in many foods as well and its allowed daily intake for adults has been reported as 8-11 mg. Zinc Oxide Nanoparticles (ZnO-NPs) are generally regarded as safe (GRAS) for it being stable under hard processing conditions. Compared to organic acids, ZnO-NPs have better durability, selectivity, and heat resistance. In the present study, it was aimed to understand the decontamination effect of ZnO-NPs on S. enteritidis, S. typhimurium, S. aureus, L. monocytogenes, and E. coli O157 to develop novel, safe decontamination agents for food industry. For this purpose, <50 µ ZnO-NPs were added into Tryptic Soy Broth in 20 mMolar final concentration for understanding of antimicrobial effect. After inoculation of the pathogens, counting procedure was performed using the Tryptic Soy Agar by the pour on plate method at 0, 1st, 2nd, 4th, 6th, 8th, 12th and 24th hours. As a result, S. enteritidis and S. aureus 3 Log CFU/mL, S. typhimurium and E. coli O157 4 Log CFU/mL, L. monocytogenes 2 Log CFU/mL decreased in 24 hours.
Zinc oxide Nanoparticles Foodborne Pathogens Decontamination
-
-
Çinko oksit (ZnO) ilaç, kozmetik, boya, tekstil ve gıda endüstrilerinde yüzeyleri kaplamak, UV ışınlarını absorbe etmek için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Aynı zamanda nano ölçekte antimikrobiyal özellikleri nedeniyle dekontaminasyon için de önemli bir kimyasal olarak tanımlanmıştır. Çinko, birçok besinde bulunan bir element olup, yetişkinler için izin verilen günlük alım miktarı 8-11 mg olarak bildirilmiştir. Çinko Oksit Nanopartiküller (ZnO-NP'ler) ise zorlu gıda işleme koşulları altında stabil kalabilmeleri nedeniyle genellikle güvenli olarak (GRAS) kabul edilmişlerdir. Organik asitlerle karşılaştırıldığında, ZnO-NP'lerin dayanıklı, seçici ve ısıya daha dirençli oldukları belirlenmiştir. Çalışmamızda, ZnO-NP'lerin S. enteritidis, S. typhimurium, S. aureus, L. monocytogenes ve E. coli O157 üzerindeki dekontaminasyon etkisini anlamak ve dekontaminasyon amacıyla yeni, güvenli ajanlar geliştirmek hedeflenmiştir. Bu amaçla, antimikrobiyal etkinin anlaşılması için Tryptic Soy Broth içerisine nihai konsantrasyonu 20 mMolar olacak şekilde <50 µ büyüklüğünde ZnO-NP'ler eklenmiştir. Patojenlerin inokülasyonundan sonra, 0., 1., 2., 4., 6., 8., 12. ve 24. saatlerde Tryptic Soy Agar’da dökme plak yöntemi ile bakteri sayımları yapılmıştır. Sonuç olarak ZnO-NP'lerin dekontaminasyon etkisi 24 saat sonunda, S. enteritidis ve S. aureus 3 Log CFU / mL., S. typhimurium ve E. coli O157 4 Log CFU / mL., L. monocytogenes ise 2 Log CFU / mL. olarak belirlenmiştir.
Çinko oksit Nanopartikül Gıda kaynaklı patojenler Dekontaminasyon
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Ocak 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 32 Sayı: 1 |