DOĞAL İNSAN ÜZERİNE MONTAIGNE VE ROUSSEAU

Number: 22 September 1, 2016
EN TR

DOĞAL İNSAN ÜZERİNE MONTAIGNE VE ROUSSEAU

Öz

Michel de Montaigne ve Jean-Jacques Rousseau "asil vahşi" -çalışmada “doğal insan” diye anılacaktır- olarak bilinen kavrama ilişkin geniş anlamda benzer bir bakış açısını paylaşırlar, ancak onu tanımlamaları birbirinden oldukça farklıdır. Çalışma, iki filozofun doğal insana yaklaşımlarındaki farklılığın ortaya konmasında Montaigne’in "Yamyamlar Üzerine" adlı denemesi ve Rousseau’nun İnsanlar Arasında Eşitsizliğin Kaynağı adlı eserini temel alır. Bu iki metin, filozofların doğal insana yaklaşım farklılıklarının, betimlenmelerinde belli bazı benzerliklerin yanısıra şaşırtıcı ölçüde ayrılıklara vararak sonuçlandığını gösterir. İkisi de doğal insan tasvirleri ile kendi toplumlarını eleştirme hedefini paylaşmalarına rağmen, Montaigne kanıta dayalı bir yaklaşım sergiler, Rousseau ise siyaset felsefesinde temel bir soruyu yanıtlama çabasıyla kurgusal bir inceleme gerçekleştirir. Bu yazı, Montaigne ve Rousseau’nun doğal insana farklı yaklaşımlarının, onları betimlemelerinde belli benzerliklerle birlikte çarpıcı ayrılıklara da yol açacak şekilde sonuçlandığını göstermeyi hedefler. Yararlı ve sınırlı koşulları, sağlığı, ihtiyaçlarının sadeliği ve kadının rolü konusunda doğal insana dair ortaya çıkarılan tabloda her iki yaklaşım benzerlik gösterirken, yalnız ya da toplumsal olduğu, konuşabilme yeteneği, merhamet ve şiddet gibi sorular çerçevesinde doğal insanı tanımlamada büyük farklılıkla birbirinden ayrıldığını gösterir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ağaoğulları, M. A., (der.), Sokrates’ten Jakobenlere Batı’da Siyasal Düşünceler, İstanbul: İletişim Yayınları, 2015.
  2. Aristoteles Politika, çev. Mete Tunçay, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1982.
  3. Copleston, Frederick, The Enlightenment, Continuum, London, 2003.
  4. Cranston, Maurice, “Introduction” and “Notes”, A Discourse on Inequality by Jean-Jacques Rousseau içinde, çev. Maurice Cranston, Penguin Books Ltd., Middlesex, 1984.
  5. Ellingson, Ter, The Myth of the Noble Savage, University of California Press, California, 2001.
  6. Frame, Donald M., Montaigne: A Biography, Harcourt, Brace & World, Inc., New York, 1965.
  7. Hampsher-Monk, Iain, A History of Modern Political Thought, Blackwell Publishers, Oxford, 1992.
  8. Kelly, George Armstrong, “A General Overview”. Contained in The Cambridge Companion to Rousseau, ed. Patrick Riley, Cambridge University Press, Cambridge, 2001, s. 8-56.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Publication Date

September 1, 2016

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Number: 22

Chicago
Dore, Fatma. 2016. “DOĞAL İNSAN ÜZERİNE MONTAIGNE VE ROUSSEAU”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 22: 61-82. https://izlik.org/JA55TU98KD.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.