EN
TR
Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi
Abstract
Bu çalışmanın amacı, matematik 2. sınıf bölme işleminde teknoloji destekli öğretimin, akademik başarıya ve cinsiyet değişkeni üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırmada nicel araştırma modeli ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılının 2. döneminde İstanbul ili Tuzla ilçesindeki bir devlet ilkokulunda 2. sınıfta öğrenim gören 32 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubundaki öğrencilere teknoloji destekli öğretim yöntemi, kontrol grubundaki öğrencilere ise yapılandırmacı öğretim yöntemi ile bir ders saatinin 30 dakika olduğu, 12 ders saati boyunca uygulanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018-2019 eğitim-öğretim yılında okutulan Başak yayınları 2. sınıf matematik ders kitabından seçilen 10 soru bölme işlemi başarı testi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olan “başarı testi” uygulama öncesinde kontrol ve deney grupları arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını test etmek için ön test, uygulamadan sonraki başarıları karşılaştırmak için de son test olarak uygulanmıştır. Veriler SPSS Windows 25.0 ve Excel programları kullanılarak çalışmadaki istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuçlar değerlendirilirken anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. T testi sonuçlarından ön teste ait p değerine bakıldığında 0,05’ten büyük olduğu için eğitim verilmeden önce deney grubu ile kontrol grubunda bulunan öğrenciler arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir. Son teste ait p değeri 0,05’ten küçük olduğundan deney grubu lehine anlamlı düzeyde bir fark olduğu anlaşılmaktadır. Son test puanlarının cinsiyete göre değişimi incelendiğinde, son test puanlarının öğrencinin cinsiyetine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir (p>0,05).
Keywords
Supporting Institution
FGMTEK 2021
Project Number
978-975-98654-6-7
References
- Albayrak, M. (2010). Eğitim fakülteleri ve sınıf öğretmenleri için ilköğretimde matematik ve öğretimi-I (3. Baskı). Erzurum: Mega Ofset Matbaacılık.
- Budak, Y. ve Demirel, Ö. (2003). Öğretmenlerin hizmetiçi eğitim ihtiyacı. Kuramdan uygulamaya eğitim yönetimi dergisi, (33), 62-81
- Burns, M. (1991). Introducing division through problem-solving experiences. The Arithmetic Teacher, 38(8), 14-18.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem A Yayıncılık, Ankara.
- Cohen, L, Manion, L. ve Morrison, K. (1998). A Guide to Teaching Practice. Fourth Edition. Routledge, London and New York. 302.
- Ekici, F. (2008). Akıllı tahta kullanımının ilköğretim öğrencilerinin başarılarına etkisi. Yüks. Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Ersoy, Y. (2005). Matematik eğitimini yenileme yönünde ileri hareketler-1: Teknoloji destekli matematik öğretimi. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4(2), 51- 63.
- Hall, W., Davis, N.,Bolen,L., Chia, R. (1999). Gender and racial differences in mathematical performance. The Journal of Social Psychology, 139 (6),677-689
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
May 31, 2023
Submission Date
March 20, 2022
Acceptance Date
May 5, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 6 Number: 2
APA
Ünal, Y., & Yeşilyurt, M. (2023). Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, 6(2), 160-170. https://izlik.org/JA82JJ58YR
AMA
1.Ünal Y, Yeşilyurt M. Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi. 2023;6(2):160-170. https://izlik.org/JA82JJ58YR
Chicago
Ünal, Yeliz, and Mustafa Yeşilyurt. 2023. “Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi”. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 6 (2): 160-70. https://izlik.org/JA82JJ58YR.
EndNote
Ünal Y, Yeşilyurt M (May 1, 2023) Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 6 2 160–170.
IEEE
[1]Y. Ünal and M. Yeşilyurt, “Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi”, Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, vol. 6, no. 2, pp. 160–170, May 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82JJ58YR
ISNAD
Ünal, Yeliz - Yeşilyurt, Mustafa. “Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi”. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 6/2 (May 1, 2023): 160-170. https://izlik.org/JA82JJ58YR.
JAMA
1.Ünal Y, Yeşilyurt M. Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi. 2023;6:160–170.
MLA
Ünal, Yeliz, and Mustafa Yeşilyurt. “Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi”. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, vol. 6, no. 2, May 2023, pp. 160-7, https://izlik.org/JA82JJ58YR.
Vancouver
1.Yeliz Ünal, Mustafa Yeşilyurt. Teknoloji Destekli Öğretimin Bölme İşlemi Konusunu Anlamaya Etkisi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi [Internet]. 2023 May 1;6(2):160-7. Available from: https://izlik.org/JA82JJ58YR