Research Article

KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Volume: 8 Number: 4 December 26, 2025
TR EN

KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Abstract

Klasik Türk şiirinin alâmet-i farikası denilebilecek özelliklerinden biri, mübalağa sanatının çok kullanımıdır. Bu mübalağa, genellikle gulüv tarzında, ifrat ve tefrit derecesindedir. Memduhun övgüsünden sevgilinin özelliklerine, âşığın duygularından şairin şiir kudretine kadar hepsiyle ilgili mübalağa sanatının örneklerine rastlamak mümkündür. Klasik Türk şiiri geleneğinde mübalağanın çok kullanılması, şiirin tabiatı gereği olmasının yanında, bu geleneğin şiir anlayışı ve dünya görüşüyle de ilgilidir. Kasideler itibarıyla bakıldığında memduh, dinî makamlardan birini temsil ediyorsa buradaki mübalağa inanç gereği hakikat addedilir. Dünyevi makam sahiplerine yazılan kasidelerdeki mübalağa ise çeşitli sebeplere bağlıdır. Padişahın, Tanrı’nın gölgesi, onun dünyadaki vekili kabul edilmesi, yani Türklerdeki kut anlayışı bu sebeplerden biridir. Türk devlet geleneği olan hamilik sistemi ve bunun yarattığı rekabet, kasidelerdeki mübalağaya bir başka sebeptir. Şairin, padişahın cihan hâkimiyeti anlayışına destek verme düşüncesi ve makamı idealize etme çabaları, yine bu şiirlerdeki mübalağanın sebepleri arasında sayılabilir. Gazellerde sevgili ve onun özellikleriyle ilgili ortaya çıkan mübalağa da, kasidelerle benzer sebeplere dayanır. Sevgilinin üstün mevkii, tek olması, “en” vasfını haiz özellikleri onunla ilgili mübalağanın ortaya çıkma nedenleridir. Bunun yanında tasavvufî açıdan ilahi aşk bağlamında sevgilinin Allah olarak tasavvuru ve klasik Türk şiirinin idealist bir edebiyat oluşu, sevgili ve onun güzellik unsurlarıyla ilgili mübalağanın arka planını oluşturur. Aşk ve âşığın hâlet-i rûhiyesi itibarıyla mübalağa ise her şairin âşık sıfatıyla “en büyük âşık benim” ya da “benim aşkım en büyük” iddiası hasebiyledir. Bu düşünceyi, özellikle âşık şairin kendisini meşhur âşıklarla kıyaslamasında ve aşkla ilgili konularda kendilerini sultan addetmelerinde bariz şekilde görmek mümkündür. Yine bu iddiaya bağlı en çok ah eden, en yakıcı ve tesirli ahları çıkaran odur. En çok gözyaşı döken, en çok gam çeken, aşktan en zayıf duruma düşen, kıskançlık ve hasret ateşinde en çok yanan odur. Sabrının sınırı yoktur. Bu düşüncelerin hepsinin arka planında, “en büyük âşık benim” iddiası vardır. Mübalağanın ortaya çıktığı bir diğer alan, şairin tefahürüdür. Hakikat olsun ya da olmasın her şair, mübalağa derecesinde kendini över. Kendini söz sultanı, mana ülkesinin padişahı olarak kabul eder. Yine iddia niteliğindeki bu düşünce, kasidelerin fahriye bölümlerinde ve gazellerin makta beyitlerindeki mübalağanın sebebidir. Neticede klasik Türk şiirinde mübalağa, memduh, şairlik, sevgili ve âşıkla ilgili ortaya çıkar. Hepsinde de ortak amaç, övmek ve övünmektir. Rekabet ortamında yapılan bu eylemler, övgünün tabiatı gereği de mübalağayı gerekli kılar. Çalışmada, bahsi geçen alanlarda mübalağa sanatının kullanımına dair örnekler verilip arka planındaki neden ve amaçlar açıklanmaya çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. Ahmet Cevdet Paşa, (2000). Belâgat-ı Osmâniyye. (Haz.: Turgut Karabey-Mehmet Atalay), Ankara: Akçağ Yayınları.
  2. AKKUŞ, M. (1993). Nef’i Divanı. Ankara: Akçağ Yayınları.
  3. AKSOYAK, İ. H. (2018). Gelibolulu Mustafa Âlî Dîvânı. KTB. E-kitap: https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/58695,gelibolulu-mustafa-ali-divanipdf.pdf?0. Erişim Tarihi: 20.09.2025.
  4. AKÜN, Ö. F. (1994). “Divan Edebiyatı”, TDV İslâm Ansiklopedisi. C. 9, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 389-427.
  5. ALICI, L. (2008). “Klasik Türk Şiirinde Muhabbet Kanunları”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, S.19, 119-142.
  6. ANDREWS, W. G. (2014), Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı. Çev. Tanel Günay, İstanbul: İletişim Yayınları.
  7. ARI, R. (2017). Fuzûlî’nin Gazellerinde Beşerî His ve Hasletler. Basılmamış Doktora Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı.
  8. ARI, R. (2019). “Eşyadan Sanata: Klasik Türk Şiirinde Eşya”, Şiir Kuran Nesneler (Ed. Ahmet Cüneyt Issı, Mehmet Özger), İstanbul: Hece Yayınları, 19-42.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Turkish Literature of Ottoman Field

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 26, 2025

Publication Date

December 26, 2025

Submission Date

November 3, 2023

Acceptance Date

December 19, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 4

APA
Arı, R. (2025). KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Folklor Akademi Dergisi, 8(4), 1161-1184. https://doi.org/10.55666/folklor.1385646
AMA
1.Arı R. KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Folklor Akademi Dergisi. 2025;8(4):1161-1184. doi:10.55666/folklor.1385646
Chicago
Arı, Ramazan. 2025. “KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor Akademi Dergisi 8 (4): 1161-84. https://doi.org/10.55666/folklor.1385646.
EndNote
Arı R (December 1, 2025) KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Folklor Akademi Dergisi 8 4 1161–1184.
IEEE
[1]R. Arı, “KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”, Folklor Akademi Dergisi, vol. 8, no. 4, pp. 1161–1184, Dec. 2025, doi: 10.55666/folklor.1385646.
ISNAD
Arı, Ramazan. “KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor Akademi Dergisi 8/4 (December 1, 2025): 1161-1184. https://doi.org/10.55666/folklor.1385646.
JAMA
1.Arı R. KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Folklor Akademi Dergisi. 2025;8:1161–1184.
MLA
Arı, Ramazan. “KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor Akademi Dergisi, vol. 8, no. 4, Dec. 2025, pp. 1161-84, doi:10.55666/folklor.1385646.
Vancouver
1.Ramazan Arı. KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE MÜBALAĞA SANATININ KULLANIMINA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Folklor Akademi Dergisi. 2025 Dec. 1;8(4):1161-84. doi:10.55666/folklor.1385646