Today, the number of consumers who desire to experience authentic cuisines is increasing day by day. The effect of this search for taste on travel intention and local cuisine cultures positively affect the regional branding process. As a result of the increasing touristic demand in the region, the necessity of protecting the local values in the culinary culture has emerged. The diversity in the way societies eat is an important factor in the unification of the members of the society and the differentiation of societies from each other. Therefore, it is important to protect the cultural values of the country's cuisine in order to protect the food identity. The history of spices, which is as old as the history of humanity, has a very important place in the Turkish cuisine culture, which is examined in this context. Spices are important gastronomic values that should be examined sociologically and historically in the context of traditional production processes and culinary culture, due to their effect on local food identity. The intense and varied use of spices is very effective in the emergence of flavor patterns unique to Turkish cuisine. In this research, Mardin culinary culture, which has a very rich ethnicity and spice used in Turkish culinary culture, was chosen as the sample of the research. The document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the study in which the use of cinnamon in the dishes in the Mardin culinary culture was investigated. In this context, culture-specific food recipes were examined. In this context, it has been seen that cinnamon is used in 16 food types in Mardin culinary culture.
Günümüzde otantik mutfakları deneyimleme arzusuna sahip tüketicilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu lezzet arayışının seyahat niyetine olan etkisi ve yerel mutfak kültürleri, bölgesel markalaşma sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Bölgede artan turistik talep sonucunda mutfak kültüründeki yerel değerlerin koruma altına alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Toplumların yeme biçimindeki çeşitlilik, toplum üyelerinin birleşmesinde ve toplumların birbirlerinden farklılaşmasında etkili olan önemli bir faktördür. Dolayısıyla yemek kimliğini koruma altına almak için ülke mutfağına özgü kültürel değerlerin korunması önem arz etmektedir. İnsanlık tarihi kadar eski olan baharat tarihi bu bağlamda incelendiği Türk mutfak kültürü içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Baharatlar yerel yemek kimliğine olan etkisi nedeniyle, geleneksel üretim süreçleri ve mutfak kültürü bağlamında sosyolojik ve tarihsel açıdan incelenmesi gereken önemli gastronomi değerlerindendir. Baharatların yoğun ve çeşitli kullanımı Türk mutfağına özgü lezzet desenlerinin ortaya çıkmasında oldukça etkilidir. Bu araştırmada Türk mutfak kültürü içerisinde oldukça zengin bir etnisiteye ve baharat kullanımına sahip olan Mardin mutfak kültürü araştırmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Mardin mutfak kültüründe yer alan yemeklerde tarçın kullanımının araştırıldığı çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda, kültüre özgü yemek reçeteleri incelenmiştir. Bu kapsamda Mardin mutfak kültüründe 16 adet yemek türünde tarçın kullanıldığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2022 |
Submission Date | February 16, 2022 |
Acceptance Date | September 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.