Research Article
PDF EndNote BibTex RIS Cite

Year 2020, Volume 4, Issue 2, 197 - 217, 30.10.2020

Abstract

References

  • Arıkan, R. (2013). Araştırma yöntem ve teknikleri. Ankara: Nobel Yayın.
  • Çavuş,A., Türkmendağ, Z., Güldoğan, K. (2018). Turistik bir ürün olan Maraş Dondurmasının dondurma üreticileri tarafından değerlendirilmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (2),354-364.
  • Özlü, Z. (2011). Osmanlılarda dondurma ve dondurmacılık mesleği ile ilgili notlar. Erdem Dergisi, 59, 129-144.
  • Öztürk, E. ve Yaman, H. (2019). Dondurmanın tarihsel gelişimi ile kültürlerarası düzeyde karşılaştırması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2336-2359.
  • Şen, M.A. (2018a). Soğuk Keyif Dondurma. Gıda Mühendisliği Dergisi, (43), 35-40.
  • Şen, M.A. (2018b). Sanayi kenti Gebze’den geleneksel bir lezzet “Ekşi Mayalı Ekmek”. ASOS Journal, 6(8), 338-351.
  • Tekin, H.H. (2006). Nitel bir araştırma yönteminin bir veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(13), 101-116.
  • T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Türk Gıda Kodeksi. Dondurma Tebliği (2004/45). 16 Kasım 1997 Tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete, Ankara. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/01/20050113-13.htm. Erişim Tarihi: 16.01.2020.
  • T.C Türk Patent ve Marka Kurumu (2019). Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni, (56), 1-66. Ural, A. ve Kılıç, İ. (2013). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kaynak Kişiler
  • Katılımcı 1: Abdal, Faik (2019).Görele Dondurmasına dair sorulara verdiği yanıtlardan aktarılmıştır. 52 yaşında, 4.kuşak Görele Dondurması ustası, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 2: Avcı, Şenol (2019). Görele Dondurmasına dair sorulara verdiği yanıtlardan aktarılmıştır. 48 yaşında, 4.kuşak Görele Dondurması ustası, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 3: Bilge, Uğur (2019). 52 yaşında, Tv programcısı – sunucu - Araştırmacı yazar, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 4: Temel, Özcan (2019).55 yaşında, Araştırmacı yazar, Görele, Giresun.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI

Year 2020, Volume 4, Issue 2, 197 - 217, 30.10.2020

Abstract

Coğrafi işaret tescili yöntemi, yöresel ürünlerin turizm değerine dönüşmesine katkı sağlar. Bu türden ürünler, bölgelerin ticari kazanımlar elde etmelerinin yanı sıra, bölgenin turizm sektörü açısından tanıtılmasına imkân sağlar. Türkiye, içerisinde barındırdığı eşsiz doğa, kültür ve sanat zenginlikleri ile oldukça geniş bir coğrafi ürün çeşitliliğine sahiptir. Ancak ülkemiz, bu potansiyeline karşın, coğrafi işaretle konusunda oldukça sınırlı bir gelişim sağlayabilmiştir. Bu çalışmada; Giresun ili Görele ilçesine ait, yöresel ve coğrafi işaret tescili yapılmış bir ürün olan Görele Dondurması’nın üretiminden, tüketimine kadarki tüm aşamaları detaylı olarak sunulacaktır. Görele Dondurması, il ve ilçe ekonomisine katkı sağlaması ve turistik bir değer taşıması adına yerel bir değerdir.

References

  • Arıkan, R. (2013). Araştırma yöntem ve teknikleri. Ankara: Nobel Yayın.
  • Çavuş,A., Türkmendağ, Z., Güldoğan, K. (2018). Turistik bir ürün olan Maraş Dondurmasının dondurma üreticileri tarafından değerlendirilmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (2),354-364.
  • Özlü, Z. (2011). Osmanlılarda dondurma ve dondurmacılık mesleği ile ilgili notlar. Erdem Dergisi, 59, 129-144.
  • Öztürk, E. ve Yaman, H. (2019). Dondurmanın tarihsel gelişimi ile kültürlerarası düzeyde karşılaştırması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (3), 2336-2359.
  • Şen, M.A. (2018a). Soğuk Keyif Dondurma. Gıda Mühendisliği Dergisi, (43), 35-40.
  • Şen, M.A. (2018b). Sanayi kenti Gebze’den geleneksel bir lezzet “Ekşi Mayalı Ekmek”. ASOS Journal, 6(8), 338-351.
  • Tekin, H.H. (2006). Nitel bir araştırma yönteminin bir veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(13), 101-116.
  • T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Türk Gıda Kodeksi. Dondurma Tebliği (2004/45). 16 Kasım 1997 Tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete, Ankara. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/01/20050113-13.htm. Erişim Tarihi: 16.01.2020.
  • T.C Türk Patent ve Marka Kurumu (2019). Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni, (56), 1-66. Ural, A. ve Kılıç, İ. (2013). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kaynak Kişiler
  • Katılımcı 1: Abdal, Faik (2019).Görele Dondurmasına dair sorulara verdiği yanıtlardan aktarılmıştır. 52 yaşında, 4.kuşak Görele Dondurması ustası, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 2: Avcı, Şenol (2019). Görele Dondurmasına dair sorulara verdiği yanıtlardan aktarılmıştır. 48 yaşında, 4.kuşak Görele Dondurması ustası, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 3: Bilge, Uğur (2019). 52 yaşında, Tv programcısı – sunucu - Araştırmacı yazar, Görele, Giresun.
  • Katılımcı 4: Temel, Özcan (2019).55 yaşında, Araştırmacı yazar, Görele, Giresun.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hospitality Leisure Sport and Tourism
Journal Section Articles
Authors

Haluk CEBECİ> (Primary Author)
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
0000-0002-8883-9999
Türkiye


Mehmet ŞEN>
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
0000-0002-2987-8074
Türkiye

Publication Date October 30, 2020
Published in Issue Year 2020, Volume 4, Issue 2

Cite

Bibtex @research article { gastoria742198, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart University}, year = {2020}, volume = {4}, number = {2}, pages = {197 - 217}, title = {COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI}, key = {cite}, author = {Cebeci, Haluk and Şen, Mehmet} }
APA Cebeci, H. & Şen, M. (2020). COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (2) , 197-217 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/742198
MLA Cebeci, H. , Şen, M. "COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 197-217 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/742198>
Chicago Cebeci, H. , Şen, M. "COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 197-217
RIS TY - JOUR T1 - COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI AU - HalukCebeci, MehmetŞen Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 197 EP - 217 VL - 4 IS - 2 SN - 2602-4144- M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI %A Haluk Cebeci , Mehmet Şen %T COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 2 %R %U
ISNAD Cebeci, Haluk , Şen, Mehmet . "COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 2 (October 2020): 197-217 .
AMA Cebeci H. , Şen M. COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 197-217.
Vancouver Cebeci H. , Şen M. COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 197-217.
IEEE H. Cebeci and M. Şen , "COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ SOĞUK BİR LEZZET: GÖRELE DONDURMASI", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, vol. 4, no. 2, pp. 197-217, Oct. 2020