Cartoons, which play an important role in children's development and education, can also influence their eating habits. Indeed, it is possible for children to want to consume the same food that a cartoon character eats, or to refuse the food that the character rejects. Therefore, it is important to examine the role of food elements in the narratives of cartoons, which have such a significant impact on children's worldviews. This study clearly highlights the interdisciplinary nature of gastronomy. From this perspective, this qualitative study aims to explore the roles of iconic food elements in the narratives of cartoons. The research takes a holistic approach to the representation of food and its function within the narrative in eight iconic animated productions from different periods and regions. The study found that food is not merely a humorous or visual element, but plays a decisive role in shaping the characters' personalities. It was determined that some foods represent positive and constructive themes such as victory, power, pastoral life, modernism, and friendship, while others carry negative and critical symbolic meanings, such as hedonism, consumer culture, and greed.
Çocukların gelişiminde ve eğitiminde önemli bir yere sahip olan çizgi filmler, onların beslenme alışkanlıklarını da etkileyebilmektedir. Nitekim, bir çizgi film karakterinin tükettiği yiyeceği çocukların da tüketmek istemesi ya da karakterin reddettiği bir yiyeceği çocukların da istememesi mümkündür. Dolayısıyla çocukların dünyasında bu denli etkili olan çizgi filmlerde yer alan yiyecek ögelerinin anlatı içerisindeki işlevlerinin incelenmesinin önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmayla gastronominin disiplinlerarası niteliği de açık bir şekilde ortaya konmuştur. Bu bakış açısından hareketle nitel olarak tasarlanan bu çalışma çizgi filmlerde yer alan ikonik yiyecek ögelerinin hikâye içerisindeki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada farklı dönem ve coğrafyalarda üretilmiş sekiz kült animasyon yapımında gıdanın temsili ve anlatıdaki işlevi bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Çalışmada yiyeceklerin yalnızca mizahi ya da görsel bir unsur olmadığı, karakterlerin kişilik özelliklerinin biçimlenmesinde belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bazı yiyeceklerin zafer, güç, pastoral yaşam, modernizm ve dostluk gibi olumlu ve yapıcı temaları temsil ettiği, bazı yiyeceklerin ise hedonizm, tüketim kültürü ve açgözlülük gibi olumsuz ve eleştirel sembolik anlamlar taşıdığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food and Beverage, Gastronomy (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 19, 2025 |
Submission Date | April 17, 2025 |
Acceptance Date | August 11, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.