Review
BibTex RIS Cite

Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi

Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 1 - 14, 13.07.2023

Abstract

Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır, sahip olduğu değerler açısından (coğrafi
özellikler, iklim, kültür, vb.) halk mutfak kültüründe önemli bir konuma sahiptir. Bu
bağlamda bölge mutfağında birbirinden lezzetli yemekleri bulmak mümkündür. Bu
çalışmada, Iğdır halk mutfağında önemli geleneksel lezzetler değerlendirilmiştir.
Tüketilen lezzetler üç kategori (çorba, pilav ve diğer yemekler) içerisinde besin
ögelerine ayrılarak incelenmiştir. Yöreye özgü mevsimsel otlar yemeklerde sıklıkla
tercih edilmektedir. Bölgenin mikro klima özelliği sayesinde birçok farklı meyve ve
sebze rahatlıkla yetiştirilmektedir. Tarım ve hayvancılığın yöre toprağı ve iklimi
açısından elverişli olması mutfakta et, süt ve tarım ürünlerinin kullanılmasına imkân
sunmaktadır.

References

  • Acar, Z.Z. (2018), Her Yönüyle Iğdır. 3. Baskı. Detamat Tan. Tas Matbaacılık. Ankara.
  • Alınca, Ş. (2019), Aras Nehri Balık Faunası. (Yüksek lisans tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 608236).
  • Altundağ, E. (2009), Iğdır ilinin (Doğu Anadolu Bölgesi) doğal bitkilerinin halk tarafından kullanımı. (Doktora tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 236238).
  • Akbay, G.D. ve Pekcan A.G. (2016), Zerdeçal: Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi. Bes Diy Derg, 44(1), 68.
Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 1 - 14, 13.07.2023

Abstract

References

  • Acar, Z.Z. (2018), Her Yönüyle Iğdır. 3. Baskı. Detamat Tan. Tas Matbaacılık. Ankara.
  • Alınca, Ş. (2019), Aras Nehri Balık Faunası. (Yüksek lisans tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 608236).
  • Altundağ, E. (2009), Iğdır ilinin (Doğu Anadolu Bölgesi) doğal bitkilerinin halk tarafından kullanımı. (Doktora tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 236238).
  • Akbay, G.D. ve Pekcan A.G. (2016), Zerdeçal: Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi. Bes Diy Derg, 44(1), 68.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy, Tourism (Other)
Journal Section Reviews
Authors

Enes Kavrut This is me 0000-0003-1808-9309

Publication Date July 13, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Kavrut, E. (2023). Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World, 1(2), 1-14.
AMA Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. July 2023;1(2):1-14.
Chicago Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1, no. 2 (July 2023): 1-14.
EndNote Kavrut E (July 1, 2023) Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World 1 2 1–14.
IEEE E. Kavrut, “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”, Gastro-World, vol. 1, no. 2, pp. 1–14, 2023.
ISNAD Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1/2 (July 2023), 1-14.
JAMA Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2023;1:1–14.
MLA Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World, vol. 1, no. 2, 2023, pp. 1-14.
Vancouver Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2023;1(2):1-14.