Packages has an important place in meeting of the food industry and consumer needs. Expectations of the consumers have increased from food packaging by the development of technology. Therefore, in recent years the researchers changed the perspective of the packaging of food and the packages have been developed new technologies for increasing the functionality. Working with these new technologies in food packaging began to become informed consumers about the food, less environmentally damaging packaging in addition to their other tasks. Modified atmosphere packaging (MAP), active packaging, smart packaging techniques applied to packaging with nanotechnology applications in these developments has attracted attention. MAP, by changing the composition of the gas atmosphere in the package as passive or active, is intended to extend the shelf life of food. A method of packaging being used as a stand-alone as well as with many other packing techniques can also be combined. Another technique aimed at extending the shelf life of food is active packaging. Active packaging is changed environment in the packaging. This change are provided by "active releasing-emitting systems"(carbon dioxide and ethanol releasers and odor tastereleasers) and "active absorber-scavening system" (oxygen, carbon dioxide, moisture, flavor/fragrance, ethylene scavengers). In smart packaging aim is to provide information about some of the features of the food to the consumer and producer. For this purpose, barcodes, radio frequency identification (RFID) tags are used indicators and biosensors. In addition to all these, nanotechnology applications can be used to improve the barrier properties of packaging materials and increase the effectiveness of active and intelligent packaging techniques. In this study, it is aimed to give information about some new techniques and applications used in food packaging
Ambalajlar
gıda endüstrisinin ve tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere
sahiptir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak tüketicilerin gıda
ambalajlarından beklentileri de artmıştır. Bu nedenle son yıllarda
araştırmacıların gıda ambalajlarına bakış açısı değişmiş ve ambalajların
fonksiyonelliğinin arttırılmasına yönelik yeni teknolojiler geliştirmişlerdir.
Çalışılan bu yeni teknolojilerle beraber gıda ambalajları diğer görevlerinin
yanında tüketiciyi gıda hakkında bilgilendiren, çevreye daha az zarar veren
ambalajlar haline gelmeye başlamıştır. Bu gelişmeler içerisinde modifiye
atmosferde ambalajlama (MAP), aktif ambalajlama, akıllı ambalajlama teknikleri
ile ambalajlara uygulanan nanoteknolojik uygulamalar dikkatleri üzerine
çekmektedir. MAP, ambalajdaki gaz atmosferi bileşimini aktif ya da pasif olarak
değiştirerek gıdanın raf ömrünü uzatmayı amaçlamaktadır. Tek başına bir
ambalajlama metodu olarak kullanılmakla beraber diğer birçok ambalajlama
tekniği ile de kombine edilebilmektedir. Gıdanın raf ömrünü uzatmayı amaçlayan
diğer bir teknik ise aktif ambalajlamadır. Aktif ambalajlamada ambalaj içerisindeki
ortam değiştirilmektedir. Bu değişim “aktif salıcı-yayıcı
sistemler” (karbondioksit salıcılar, etanol salıcılar ve tat-koku salıcıları)
ve “aktif emici-tutucu sistemler” (oksijen
tutucular, karbondioksit tutucular, nem tutucular, tat/koku tutucular, etilen
tutucular) ile sağlanmaktadır. Akıllı ambalajlamada ise amaç üreticiye
ve tüketiciye gıdanın bazı özellikleri hakkında bilgi vermektir. Bu amaçla
barkotlar, radyo frekanslı tanımlama (RFID) etiketleri, indikatörler ve
biyosensörler kullanılmaktadır. Tüm bunların yanında nanoteknolojik uygulamalar
ambalaj malzemesinin bariyer özelliklerini geliştirmek ve aktif ve akıllı
ambalajlama tekniklerinin etkinliğini artırmak amacıyla kullanılabilmektedir.
Bu çalışmada gıda ambalajlamada kullanılan bazı yeni teknikler ve uygulamalar
hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Derleme Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |