Red cabbage ( Brassica oleracea var.capitata f.rubra ) is an usefull plant that used as vegetable.
In this work wool, cotton and linen fabrics were dyed with violet extract obtained from red
cabbage by pre- mordanting, simultaneous mordanting and post- mordanting methods using
ferrous sulphate, cupper sulphate and aluminium potassium sulphate/tin chloride mordants, and
fastness values were determined of dyed samples. In generally, have highly fastness colors were
obtained. The extracts changes to violet at acidic pH, and changes to deep blue at basic pH. Especially, in dyeings of fabrics at acidic pH with aluminum kalium sulphate or aluminum
kalium sulphate / tin chloride mix, , the fabric color changes its permanent violet but at a basic
pH its color changes to deep blue. These results are very impotant from the point of view of
provide the usage in different colors, optionally.
Kırmızı lahana, sebze olarak kullanılan faydalı bir bitkidir. Bu çalışmada kırmızı lahanadan elde edilen morumsu kırmızı ekstrakt ile demir sülfat, bakır sülfat ve şap mordanları kullanılarak; ön, birlikte ve son mordanlama yötemleriyle yünlü, pamuklu ve keten kumaşlar boyandı ve boyalı numunelerin haslık değerleri belirlendi. Genelde yüksek haslıkta renkler elde edildi. Ekstrakt; asidik ortamda mor, bazik ortamda koyu mavi renge dönüşmektedir. Özellikle şap ve (şap + kalay -II- klorür) ile yapılan kumaş boyamalarda asidik ortamda kalıcı mor, hafif bazik ortamda ise kalıcı mavi renge dönüşmektedir. Bu sonuç, boyalı tekstil ürününü, isteğe bağlı olarak farklı renklerde kullanma imkanı sağlaması bakımından çok önemlidir.
Other ID | JA96KJ53UN |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 1 |