EN
TR
Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı
Abstract
Bu çalışma emrin kapsayıcılığı bağlamında bir incelemeyi içermektedir. Emir ve nehiy ile ilgili yapılan çalışmalar genel olarak bu kavramların tanımı, emirde rütbe ve iradenin olup olmadığı, emrin iktizası, yasaktan sonra gelen emrin durumu ile zaman ve miktar bakımından emrin delaleti ele alınmaktadır. Oysa İslam Hukuku bağlamında, "emir ve nehiy" konuları Müslüman bireylerin davranışlarını Allah'ın istekleri temelinde sınırlayan temel kavramlardır. Bu ilkelere dayalı olarak belirlenen dini hükümler, Müslümanların günlük yaşantılarını şekillendiren ve onları Allah'ın talepleriyle uyumlu bir şekilde hareket etmeye teşvik eden önemli bir etkileşim alanı oluşturur. Bu bakımdan emir ve nehiy meselelerinin aynı zamanda hitap ve muhatap bağlamında ele alınması gerekir. Bu çalışmada emrin kapsayıcılığı Şâfiî usûlcülerin perspektifiyle ele alınmıştır. Şâfiî usûlcülerin referans noktası seçilmesinin nedeni ise bu meselenin bazı alt başlıklarında farklı görüşlere sahip olmalarıdır. Ayrıca konunun sınırlanması, akademik araştırmalarda detaylara daha iyi hâkim olunmasını sağlamasıdır. Bu çalışmanın temel amacı, Şâfiî usûlcülerin bakış açısıyla emrin kapsamını hitap ve muhatap açısından özel bir inceleme ile ele almaktır. Bu bağlamda, umum olarak vârid olan bir lafzın kapsamına, Hz. Peygamber'in dâhil olup olmadığı, müzekkerlere hitap eden emrin kadınları içerip içermediği, belirli bir kişiye yönelik hitabın diğer bireyleri nasıl etkilediği gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca, bu çalışmada, emir, muhatap açısından analiz edilerek, uyuyan, akli melekesini kaybeden ile sarhoş olanın muhataplık durumları, mükellefin emredilen fiili önceden bilme durumu ve ma‛dûmun hitabın kapsamına dâhil olup olmadığının yanı sıra İslam'ı kabul etmeyenlerin me’mûr olma durumları ele alınmıştır.
Keywords
References
- Âmidî, Seyfüddîn. (2003). el-İḥkâm fî uṣûli’l-aḥkâm (1-4). Darü’s-Samî.
- Bâcî, Ebü’l-Velîd Süleymân. (1989). İḥkâmü’l-fuṣûl fî aḥkâmi’l-uṣûl. Müessesetü’r-Risâle.
- Bâkıllânî, Ebû Bekr Tayyîb b. Muhammed. (1998). et-Taḳrîb ve’l-irşâdü’s-saġîr (1-3). Müessesetu’r-Risale.
- Basrî, Ebü’l-Hüseyin Muhammed b. Alî b. Tayyîb. (1964). el-Muʿtemed fî uṣûli’l-fıḳh (1-2).
- Cessâs, Ebû Bekr Ahmed b. Alî er-Râzî. (1994). el-Fuṣûl fi’l-uṣûl (2. bs, 1-4). Vizaretu’l-evkâf ve’ş-şuûni’l-islamiyye.
- Ceylan, Mehmet Nezir. (2017). Bâkıllânî’nin Et-Takrîb Ve’l-İrşâdü’s- Sağîr adlı eserinde Emir ve Nehiy. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Ceylan, Mehmet Nezir. (2023). Hitap ve Muhatap Açısından Emrin Kapsayıcılığı: Bâkıllânî Örneği. Artuklu Akademi, 10(2), 317-334.
- Cici, Recep Cici. (2020). İsnevî’nin Usûl Düşüncesinde Emir ve Nehiy. İslam Medeniyeti Araştırmalar Dergisi, 5(2), 171-202.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Islamic Law
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
March 14, 2024
Publication Date
March 17, 2024
Submission Date
February 2, 2024
Acceptance Date
February 26, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 5 Number: 1
APA
Ceylan, M. N. (2024). Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı. Genç Mütefekkirler Dergisi, 5(1), 107-132. https://izlik.org/JA68TP69HN
AMA
1.Ceylan MN. Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı. Genç Mütefekkirler Dergisi. 2024;5(1):107-132. https://izlik.org/JA68TP69HN
Chicago
Ceylan, Mehmet Nezir. 2024. “Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı”. Genç Mütefekkirler Dergisi 5 (1): 107-32. https://izlik.org/JA68TP69HN.
EndNote
Ceylan MN (March 1, 2024) Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı. Genç Mütefekkirler Dergisi 5 1 107–132.
IEEE
[1]M. N. Ceylan, “Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı”, Genç Mütefekkirler Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 107–132, Mar. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68TP69HN
ISNAD
Ceylan, Mehmet Nezir. “Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı”. Genç Mütefekkirler Dergisi 5/1 (March 1, 2024): 107-132. https://izlik.org/JA68TP69HN.
JAMA
1.Ceylan MN. Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı. Genç Mütefekkirler Dergisi. 2024;5:107–132.
MLA
Ceylan, Mehmet Nezir. “Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı”. Genç Mütefekkirler Dergisi, vol. 5, no. 1, Mar. 2024, pp. 107-32, https://izlik.org/JA68TP69HN.
Vancouver
1.Mehmet Nezir Ceylan. Şâfiî Usûlcülere Göre Emrin Kapsayıcılığı. Genç Mütefekkirler Dergisi [Internet]. 2024 Mar. 1;5(1):107-32. Available from: https://izlik.org/JA68TP69HN