Günümüzde beslenmenin genel sağlığın korunmasındaki
önemi, medya araçları ile toplumun her kesimine ulaşacak şekilde popüler bir
noktaya gelmiştir. Obezite, tip-2 diyabet, damar sertliği (ateroskleroz) gibi
kronik rahatsızlıkların oluşumunun engellenmesi, kilo korunumunun sağlanması
gibi gerekçeler ile sağlıklı beslenme arayışının bir yönünü de sağlıklı
atıştırmalıklar oluşturmaktadır. Atıştırmalıklar her toplumun beslenmesinde
önemli bir yer tutmaktadır. Fakat gıda endüstrisi tarafından üretilen
atıştırmalık reçetelerinin büyük bir kısmı, yüksek enerji ve düşük besin öğesi
içerikleri nedeniyle optimum beslenmeye katkıları olmadığı yönünde
değerlendirilmektedir. Dolayısıyla üretilmekte olan bu atıştırmalıklarda,
reçetelerin yeniden düzenlenmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu
derlemede öncelikle optimum beslenme yaklaşımı ve beslenme rehberleri, çocuk ve
ergen beslenmesi, sporcu beslenmesi genel hatlarıyla anlatılmış ve atıştırmalık
gıdaların ilgili beslenme şekillerinde yaratmakta olduğu olumsuz etki
vurgulanmıştır. Daha sonra atıştırma eyleminin tarihi ve atıştırmalık kültürü
anlatılmış, ülkemizde ve dünyada satışa sunulan atıştırmalıklar alanında
yapılan düzenlemeler ile sağlıklı atıştırmalıklar alanında yapılan akademik
çalışmalar incelenmiştir.
Atıştırmalık Optimum Beslenme Beslenme Rehberleri Çocuk ve Ergen Beslenmesi Sporcu Beslenmesi
Snacks have an important place
towards nutrition of every society. However, most recipes of the snacks in the
food industry create excessive calorie amount and unbalanced nutrient
composition. Recently, importance of nutrition for general protective effects
on health such as reducing risk of obesity, type-2 diabetes, atherosclerosis
and helping to keep ideal body weight is quite popular to reach every part of
the society. Healthy snacks are just another point of healthy nutrition for
consumers. In this review, optimum nutrition approach and dietary guidelines,
children and adolescence nutrition and sports nutrition expressed in general
and the negative effect of snacks on related nutrition types were emphasized,
first. After that, the culture of snacking, regulations on snacks and studies
on healthy snack development were investigated.
Snack Optimum Nutrition Dietary Guidelines Children and Adolescence Nutrition Sports Nutrition
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |