Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi

Volume: 25 Number: 4 August 1, 2000
EN TR

Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi

Abstract

Çalışmada, Van Gölü kıyısında yetiştirilen sekiz ceviz tipinin meyve gelişme dönemi boyunca yağ içerikleri ve yağ asitleri kompozisyo­nu incelenmiştir. Bu amaçla gelişme periyodu içinde göl etrafındaki üç değişik yöreden (Edremit, Gevaş ve Ahlat) belirli aralıklarla alman ceviz ör­neklerinde yağ oranları ve yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir. İncelenen tiplerin yağ içerikleri ceviz içleri geliştikçe artmış ve derim zamanın­da maksimum seviyelere çıkmıştır. Yağ içeriklerinde meydana gelen bu artış istatistiksel olarak önemli olmuştur (P<0.05). Gelişme dönemi içeri­sinde palmitik asit (16: 0) oranı azalırken, stearik asit (18:0) oranı artmıştır. İncelenen tiplerde derim zamanında oransal olarak esas doymamış yağ asidinin linoleik asit olduğu (%44.67-53.27), bunu oleik (%24.85-36.37) ve linolenik (% 9.11-13.89) asitlerin izlediği belirlenmiştir. Oleik asit (18:1) meyve gelişme dönemi boyunca düzenli olarak artmıştır. Bu dönemde oleik asidin aksine linoleik (18:2) ve linolenik (18:3) asit oranları azalmıştır.  

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Küçük This is me

Tarık Yarılgaç This is me

Halil İbrahim Oğuz This is me

Publication Date

August 1, 2000

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2000 Volume: 25 Number: 4

APA
Koyuncu, M. A., Küçük, M., Yarılgaç, T., & Oğuz, H. İ. (2000). Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda, 25(4). https://izlik.org/JA35FH58UJ
AMA
1.Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25(4). https://izlik.org/JA35FH58UJ
Chicago
Koyuncu, Mehmet Ali, Mehmet Küçük, Tarık Yarılgaç, and Halil İbrahim Oğuz. 2000. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25 (4). https://izlik.org/JA35FH58UJ.
EndNote
Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ (August 1, 2000) Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda 25 4
IEEE
[1]M. A. Koyuncu, M. Küçük, T. Yarılgaç, and H. İ. Oğuz, “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”, The Journal of Food, vol. 25, no. 4, Aug. 2000, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35FH58UJ
ISNAD
Koyuncu, Mehmet Ali - Küçük, Mehmet - Yarılgaç, Tarık - Oğuz, Halil İbrahim. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25/4 (August 1, 2000). https://izlik.org/JA35FH58UJ.
JAMA
1.Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25. Available at https://izlik.org/JA35FH58UJ.
MLA
Koyuncu, Mehmet Ali, et al. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda, vol. 25, no. 4, Aug. 2000, https://izlik.org/JA35FH58UJ.
Vancouver
1.Mehmet Ali Koyuncu, Mehmet Küçük, Tarık Yarılgaç, Halil İbrahim Oğuz. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food [Internet]. 2000 Aug. 1;25(4). Available from: https://izlik.org/JA35FH58UJ

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).