Bu çalışmada, Türkiye’de üretilen bazı bitkisel sıvı
yağların sentetik antioksidan içerikleri ultraviyole detektörlü sıvı
kromatografisi ile belirlenmiştir. Butil hidroksi anisol, butil hidroksi toluen
ve tert-butil hidrokinon seçilen
antioksidanlardır. Kromatografik analiz öncesinde yağ örneklerindeki
antioksidanların ekstraksiyonu vorteks-karıştırma destekli sıvı-sıvı
mikroekstraksiyon tekniği ile yapılmıştır. Ekstraksiyon çözücüsünün türü,
çözücü hacmi ve ekstraksiyon süresi gibi ekstraksiyon verimini etkileyen bazı
parametreler optimize edilmiştir. Optimize edilen koşullarda antioksidanlar
için metodun algılama ve belirleme sınırlarının sırasıyla 0.12-0.28 µg/g ve 0.40-0.92 µg/g aralığında olduğu tespit
edilmiştir. Gün
içi ve günler arası kesinlik, bağıl standart sapma olarak hesaplanmış ve
sırasıyla % 6.5 ve % 8.4’den daha düşük bulunmuştur.
Türkiye’de üretilen toplam 16 bitkisel yağ örneği sentetik antioksidanların
varlığını tespit etmek için analiz edilmiş ve örneklerdeki antioksidanların
konsantrasyonlarının Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde tanımlanan maksimum
izin verilen seviyelerin altında kaldığı bulunmuştur.
In this work, the synthetic antioxidant contents of some selected
vegetable oils produced in Turkey were determined by using liquid
chromatography with ultraviolet detector. Butylated hydroxy anisole, butylated
hydroxy toluene, and tert-butyl
hydroquinone were the synthetic antioxidants selected. The extraction of
antioxidants from oil samples was carried out with vortex-assisted
liquid-liquid microextraction prior to chromatographic analysis. Some
parameters that affect the extraction efficiency, such as the type of extraction
solvent, the volume of solvent, and extraction time were optimized. Under the optimized conditions, the limits
of detection and limits of quantification for the antioxidants were in the ranges
0.12-0.28 µg/g and 0.40-0.92
µg/g, respectively. The intra-day and inter-days precisions were calculated in
terms of relative standard deviation and found to be less than 6.5% and 8.4%, respectively. Totally,
16 vegetable oil samples produced in Turkey were analyzed to detect the
presence of the synthetic antioxidants and the concentrations of antioxidants in samples were found far below the maximum permitted levels defined in Turkish
Food Codex Regulation.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 1 |