Otlu peynir; Van, Bitlis, Siirt, Batman, Ağrı ve Diyarbakır illerinde üretilen yarı sert, tuzlu ve yöreye hasendemik otları içeren bölgesel bir peynir çeşididir. Otlu peynir, belirtilen bölgenin doğal bitki örtüsü vesu kaynaklarıyla beslenen koyunların sütlerinden elde edilir. Üretilen peynirler genellikle kuru olarakplastik bidonlara hava kalmayacak şekilde sıkıca doldurulur, bidonların ağız kısmı lor veya cacık ileiyice sıvandıktan sonra bir bezle kapatılır ve ters çevrilerek toprağa gömmek suretiyle olgunlaştırılır.Otlu peynirleri toprağa gömerek olgunlaştırmanın yanı sıra, özellikle kısa sürede tüketime sunulacakotlu peynirlerin salamurada olgunlaştırılması da tercih edilmektedir. Geleneksel yöntemle üretilen otlupeynir diğer beyaz peynir çeşitlerinden farklı tat, aroma ve görünüşe sahiptir. Bu çalışmadaVan piyasasında satılan 26 adet Otlu peynirin kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, mangan demirve bakır içeriği belirlenmiştir. Kuru yakma metodu ile hazırlanan örneklerin mineral içeriği AtomikAbsorbsiyon Spektrofotometresi kullanılarak tespit edilmiştir. Peynir örneklerindeki Ca, Mg, K, Zn, Mn,Fe ve Cu miktarlarının değişim aralığı sırasıyla 268.7-678.7, 26.3-80.8, 84.6-163.2 mg/100g, 8.13-25.94,0.38-2.23, 3.14-29.25, 0.29-2.60 mg/kg olarak bulunmuştur
Herby cheese, a traditional Turkish cheese, is made in Van, Bitlis, Siirt, Batman, Ağrı and Diyarbakırprovince, is semihard, salty and containing endemic herbs to the region. Herby cheese obtained sheeps’milk that are fed the region’s natural vegetation and water sources. Generally, produced cheeses arefilled in plastic bins tightly as dry, will not be weather, bins of the mouth closed with a cloth after theplaster thoroughly with lor or cacik and reversed ripening through the landfill. In addition to ripeningwith landfill, herby cheese will be available for consumption especially in a short time, is preferred toripening in brine. Herby cheese produced with traditional methods, has different flavor, aroma andappearance from other kinds of white cheeses. In this study, calcium, magnesium, potassium, copper,iron, manganese and zinc content of Herby cheese was determined on 26 samples sold from retailmarkets in Van. Mineral content of the samples prepared by dry ash method were determined usingAtomic Absorption Spectrometry. The concentration ranges in the cheese samples were found to be268.7-678.7, 26.3-80.8, 84.6-163.2 mg/100g, 8.13-25.94, 0.38-2.23, 3.14-29.25, 0.29-2.60 mg/kg for Ca,Mg, K, Zn, Mn, Fe and Cu, respectively
Other ID | JA45CH23DZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 40 Issue: 6 |