Research Article
BibTex RIS Cite

MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ

Year 2021, Volume: 46 Issue: 5, 1117 - 1131, 05.08.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21076

Abstract

Bu çalışmada Pelargonium graveolens’den (ıtır) elde edilen esansiyel yağın karakteristik özellikleri incelenerek doğal katkı maddesi olarak elma suyunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Esansiyel yağ üretiminde mikrodalga destekli hidrodistilasyon yöntemi kullanılmış ve %1.75 verimle esansiyel yağ üretimi gerçekleştirilmiştir. Uçucu bileşenlerin tanımlanması amacıyla gaz kromatografisi kütle spektrometresi kullanılmıştır. Itır esansiyel yağının temel uçucu bileşenleri sitronelil format, izomenton, linalol, sitronelol ve geraniol olarak belirlenmiştir. Esansiyel yağın antioksidan aktivitesi 0.54 mM troloks/mL yağ bulunmuştur. Esansiyel yağın antibakteriyel etkisinin Escherichia coli’ye kıyasla Staphylococcus aureus üzerine daha fazla olduğu saptanmıştır. Itır esansiyel yağı ilave edilmiş elma suyunun mikrobiyel yükünde depolama boyunca düşüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca esansiyel yağ ilave edilen elma suyunun duyusal özellikler bakımından da kabul edilebilir olduğu tüketici testiyle ortaya koyulmuştur.

Supporting Institution

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Project Number

FYL-2020-3266

Thanks

Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2020-3266 numaralı proje ile desteklenmiştir.

References

  • Ali, A., Murphy, C. C., Demirci, B., Wedge, D. E., Sampson, B. J., Khan, I. A., Tabanca, N. (2013). Insecticidal and biting deterrent activity of rose‐scented geranium (Pelargonium spp.) essential oils and individual compounds against Stephanitis pyrioides and Aedes aegypti. Pest Management Science, 69(12), 1385-1392. doi: 10.1002/ps.3518

CHARACTERISTIC SOME PROPERTIES OF PELARGONIUM GRAVEOLENS (ROSE-SCENTED GERANIUM) ESSENTIAL OIL OBTAINED BY MICROWAVE-ASSISTED HYDRODISTILATION METHOD

Year 2021, Volume: 46 Issue: 5, 1117 - 1131, 05.08.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21076

Abstract

Characteristic properties of essential oil extracted from Pelargonium graveolens (rose-scented geranium) were examined and its usage as a natural additive in apple juice was investigated in this study. Microwave assisted hydrodistilation method has been used and essential oil was produced with a yield of 1.75%. Gas chromatography mass spectrometry was used to identify volatile compounds. The main volatile compounds of geranium essential oil were citronellyl formate, isomenthone, linalool, citronellol and geraniol. The antioxidant activity of the essential oil was found to be 0.54 mM trolox / mL oil. The antibacterial effect of the essential oil was found to be higher on Staphylococcus aureus compared to Escherichia coli. It was determined that the microbial load of apple juice added with the essential oil decreased during storage. In addition, it was demonstrated by consumer test that apple juice with added essential oil was acceptable in terms of sensory properties.

Project Number

FYL-2020-3266

References

  • Ali, A., Murphy, C. C., Demirci, B., Wedge, D. E., Sampson, B. J., Khan, I. A., Tabanca, N. (2013). Insecticidal and biting deterrent activity of rose‐scented geranium (Pelargonium spp.) essential oils and individual compounds against Stephanitis pyrioides and Aedes aegypti. Pest Management Science, 69(12), 1385-1392. doi: 10.1002/ps.3518
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Articles
Authors

Pelin Aydınlık This is me 0000-0003-0519-0993

Yonca Yuceer 0000-0002-9028-2923

Project Number FYL-2020-3266
Publication Date August 5, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 46 Issue: 5

Cite

APA Aydınlık, P., & Yuceer, Y. (2021). MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. Gıda, 46(5), 1117-1131. https://doi.org/10.15237/gida.GD21076
AMA Aydınlık P, Yuceer Y. MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. The Journal of Food. August 2021;46(5):1117-1131. doi:10.15237/gida.GD21076
Chicago Aydınlık, Pelin, and Yonca Yuceer. “MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ”. Gıda 46, no. 5 (August 2021): 1117-31. https://doi.org/10.15237/gida.GD21076.
EndNote Aydınlık P, Yuceer Y (August 1, 2021) MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. Gıda 46 5 1117–1131.
IEEE P. Aydınlık and Y. Yuceer, “MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ”, The Journal of Food, vol. 46, no. 5, pp. 1117–1131, 2021, doi: 10.15237/gida.GD21076.
ISNAD Aydınlık, Pelin - Yuceer, Yonca. “MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ”. Gıda 46/5 (August 2021), 1117-1131. https://doi.org/10.15237/gida.GD21076.
JAMA Aydınlık P, Yuceer Y. MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. The Journal of Food. 2021;46:1117–1131.
MLA Aydınlık, Pelin and Yonca Yuceer. “MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ”. Gıda, vol. 46, no. 5, 2021, pp. 1117-31, doi:10.15237/gida.GD21076.
Vancouver Aydınlık P, Yuceer Y. MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. The Journal of Food. 2021;46(5):1117-31.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/