MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ
Year 2021,
Volume: 46 Issue: 5, 1117 - 1131, 05.08.2021
Pelin Aydınlık
Yonca Yuceer
Abstract
Bu çalışmada Pelargonium graveolens’den (ıtır) elde edilen esansiyel yağın karakteristik özellikleri incelenerek doğal katkı maddesi olarak elma suyunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Esansiyel yağ üretiminde mikrodalga destekli hidrodistilasyon yöntemi kullanılmış ve %1.75 verimle esansiyel yağ üretimi gerçekleştirilmiştir. Uçucu bileşenlerin tanımlanması amacıyla gaz kromatografisi kütle spektrometresi kullanılmıştır. Itır esansiyel yağının temel uçucu bileşenleri sitronelil format, izomenton, linalol, sitronelol ve geraniol olarak belirlenmiştir. Esansiyel yağın antioksidan aktivitesi 0.54 mM troloks/mL yağ bulunmuştur. Esansiyel yağın antibakteriyel etkisinin Escherichia coli’ye kıyasla Staphylococcus aureus üzerine daha fazla olduğu saptanmıştır. Itır esansiyel yağı ilave edilmiş elma suyunun mikrobiyel yükünde depolama boyunca düşüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca esansiyel yağ ilave edilen elma suyunun duyusal özellikler bakımından da kabul edilebilir olduğu tüketici testiyle ortaya koyulmuştur.
Supporting Institution
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Project Number
FYL-2020-3266
Thanks
Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2020-3266 numaralı proje ile desteklenmiştir.
References
- Ali, A., Murphy, C. C., Demirci, B., Wedge, D. E., Sampson, B. J., Khan, I. A., Tabanca, N. (2013). Insecticidal and biting deterrent activity of rose‐scented geranium (Pelargonium spp.) essential oils and individual compounds against Stephanitis pyrioides and Aedes aegypti. Pest Management Science, 69(12), 1385-1392. doi: 10.1002/ps.3518
CHARACTERISTIC SOME PROPERTIES OF PELARGONIUM GRAVEOLENS (ROSE-SCENTED GERANIUM) ESSENTIAL OIL OBTAINED BY MICROWAVE-ASSISTED HYDRODISTILATION METHOD
Year 2021,
Volume: 46 Issue: 5, 1117 - 1131, 05.08.2021
Pelin Aydınlık
Yonca Yuceer
Abstract
Characteristic properties of essential oil extracted from Pelargonium graveolens (rose-scented geranium) were examined and its usage as a natural additive in apple juice was investigated in this study. Microwave assisted hydrodistilation method has been used and essential oil was produced with a yield of 1.75%. Gas chromatography mass spectrometry was used to identify volatile compounds. The main volatile compounds of geranium essential oil were citronellyl formate, isomenthone, linalool, citronellol and geraniol. The antioxidant activity of the essential oil was found to be 0.54 mM trolox / mL oil. The antibacterial effect of the essential oil was found to be higher on Staphylococcus aureus compared to Escherichia coli. It was determined that the microbial load of apple juice added with the essential oil decreased during storage. In addition, it was demonstrated by consumer test that apple juice with added essential oil was acceptable in terms of sensory properties.
Project Number
FYL-2020-3266
References
- Ali, A., Murphy, C. C., Demirci, B., Wedge, D. E., Sampson, B. J., Khan, I. A., Tabanca, N. (2013). Insecticidal and biting deterrent activity of rose‐scented geranium (Pelargonium spp.) essential oils and individual compounds against Stephanitis pyrioides and Aedes aegypti. Pest Management Science, 69(12), 1385-1392. doi: 10.1002/ps.3518