In this study, some properties and production method of Dumas in Darende and its various surround were determined. According to the chemical results average dry matter 34,93%, fat content 8,01 %, non-fat dry matter 22,08%, total ash content 2,39%, protein 21,66%, salt 1,64%, titratable acidity 1,67% (lactic acid), nitrogen in water 0,12% and ripening rate 4,08% were obtained. The results of average numbers microbiological analyses as followed total bacterial count 9,235x106cfu/g, coliform bacteria count 1,958x102cfu/g, mold and yeast numbers 1,089x107cfu/g and count of lactic acid bacteria 1,496x106 cfu/g. The results of mineral analyses Ca 407,29 ppm, K 979,10 ppm, Fe 29,30ppm, Mg 16,66 ppm, Cu 15,71 ppm, Zn 4,41 ppm and Mn 2,60 ppm were obtained.
Bu çalışmada Malatya ili Darende ilçesinin değişik yörelerinde imal edilen Darende Dumas çökeleğinin yapılışı ve imal edilen çökeleklerden 12 adet örnekte kimyasal, mikrobiyolojik ve mineral madde analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizlerden elde edilen ortalama değerler: kurumadde oranı %34,93, yağ %8,01, kurumaddede yağ %22,08, kül %2,39, protein %21,66, tuz %1,64, asillik (laktik asit cinsinden) %1,67, suya geçen azot %0,12 ve olgunlaşma oranı ise %4,08 olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik analiz sonucunda ortalama olarak toplam bakteri sayısı 9,23x106 adet/g, koliform gurubu bakteri sayısı 1,958x102 adet/g, maya ve küf sayısı 1,089x107 adet/g ve laktik asit bakterileri sayısı 1,496x106 adet/g olarak bulunmuştur. Mineral madde analizi sonucunda Ca 407,29 ppm, K 979,10 ppm, Fe 29.30 ppm, Mg 16,66 ppm, Cu 15,71 ppm, Zn 4,41 ppm ve Mn 2,60 ppm olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 4 |