This study aimed to investigate the thermal stability of certain phytochemicals in molasses at temperatures of 50°C, 60°C, and 70°C throughout 6 to 168 hours. Additionally, the chemical makeup of Kiraz (KCLM) and Fındık (FCLM) cherry laurel (Laurocerasus officinalis L.) fruits, as well as their molasses, was examined. The two molasses compositions were different due to the type of fruit used. The soluble dry matter (SDM) and dry matter (TDM) of the molasses ranged from 68.0-68.2% and 72.3-73.1%, respectively. The FCLM had higher values for titratable acidity (TA) (1.201%), hydroxymethylfurfural (HMF) (22.72 mg/kg), Vitamin C (66.83 mg/100 g), phenolics (TP) (5359 mg GAE/100 g), anthocyanin (ACN) (45.27 mg/kg), DPPH-RSA (80%), antioxidant capacity (AC) (33.74 µg TE/g), Hunter L* (31.34), a* (0.96), b* (-0.59), and browning level (BL) (15.20) compared to KCLM. The ANOVA results showed that cultivars, temperature, and storing time significantly affected phytochemicals and physicochemical properties (P <0.05).
Bu çalışma, 6 ila 168 saat boyunca 50 °C, 60 °C ve 70 °C sıcaklıklarda pekmez içindeki bazı fitokimyasalların termal stabilitesini araştırmayı amaçlamıştır. Ek olarak, Kiraz (KCLM) ve Fındık (FCLM) karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) meyvelerinin ve pekmezlerinin kimyasal yapısı incelendi. Kullanılan meyve türüne bağlı olarak iki pekmez bileşimi farklıydı. Pekmezlerin çözünebilir kuru maddesi (ÇKM) ve kuru maddesi (TKM) sırasıyla %68.0-68.2 ve %72.3-73.1 arasında değişmektedir. FCLM, KCLM’e göre titre edilebilir asitlik (TA) (%1.201), hidroksimetilfurfural (HMF) (22.72 mg/kg), C Vitamini (66.83 mg/100 g), fenolikler (TF) (5359 mg GAE/100 g), antosiyanin (ACN) (45.27 mg/kg), DPPH-RSA (%80), antioksidan kapasite (AK) (33.74 µg TE/g), Hunter L* (31.34), a* (0.96), b* (-0.59) ve kahverengileşme derecesi (KD) (15.20) bakımından daha yüksek değerlere sahipti. ANOVA sonuçları çeşit, sıcaklık ve depolama süresinin fitokimyasallar ile fizikokimyasal özellikleri önemli ölçüde etkilediğini gösterdi (P <0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Packaging, Preservation and Processing, Food Technology, Fruit-Vegetables Technology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2024 |
Submission Date | December 15, 2023 |
Acceptance Date | April 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 49 Issue: 3 |