Hayvansal yağların hayvan beslemede kullanımında 1950’li yıllarda başlayan artış katlanarak günümüzde de devam etmektedir. Yağlar enerji içeriği en yoğun besin maddeleri olup her kg yağda 7920-8800 kcal enerji bulunur. Yağların içerdiği enerji nişastanın 2.25 katı yada daha yüksektir. Enerji değerinin bu denli yüksek olması nedeniyle yağlar, enerji ihtiyaçları yüksek olan kümes kanatlıları başta olmak üzere yüksek verimli süt ve besi sığırları ile koyun ve buzağıların beslenmesinde de kullanımı yaygınlaşan bir yem maddesidir.
Ruminant rasyonlarına ilave edilen hayvansal yağlar rumende mevcut mikroorganizmalar tarafından salgılanan enzimlerle hidrolize edilerek, trigliserid, fosfolipid, sterol esterleri, galaktolipid, gliserol ve serbest yağ asitleri gibi bileşiklere dönüştürülürler. Rumen ortamında bulunan serbest yağ asitlerinin bir kısmı rumen bakterileri tarafından vücut bileşenleri için fosfolipid sentezinde kullanılır. Büyük bir kısmı ise rumende değerlendirilmeden sindirim organlarının alt bölümlerine geçerek değerlendirilir. Gliserol ise rumen mikroorganizmaları tarafından fermente edilerek propiyonik aside dönüştürülür ve rumen duvarından emilir. Ruminantlar da rasyonun yapısına bağlı olarak günde 100-150g mikrobiyal yağ sentezi gerçekleştirebilmektedirler. Rumen mikroorganizmaları ayrıca doymamış yağ asitlerini doymuş hale dönüştürme yeteneğine de sahiptirler. Yağların sindirim ve emiliminin en yoğun olduğu organ ise ince bağırsaktır ve burada yağların %70’i sindirilmektedir. Ruminant beslemede hayvansal yağ kullanımı süt sığırlarında süt miktar ve bileşiminde bir miktar düşüşe neden olmasına rağmen, yüksek süt verimli hayvanların enerji ve esansiyel yağ asidi gereksinimlerini karşılamak amacıyla süt sığırı rasyonlarında %2-6 arasında hayvansal yağ kullanılabilmektedir. Besi sığırlarının büyüme dönemlerinde ki yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak için rasyonlarına %2-6 arasında yağ katılması
önerilebilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Sayı: 3 |