BibTex RIS Cite

KARA LAHANA (Brassica oleracea var: Acephala)’nın KURU TUZLAMAYLA MUHAFAZASI

Year 2002, Issue: 1, - , 21.08.2014

Abstract

Bu çalışma, kuru tuzlama ile muhafaza edlen kara lahananın depolama süresince renk, pH ve duyusal özelliklerindeki değişimleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede %5, 7.5 ve 10 olacak şekilde 3 farklı tuz oranı kullanılmış ve örnekler 20°C'de 4 ay depolanmıştır. Depolama süresince her ay değişimler incelenmiştir. 4. ayda ek olarak kesilme dirence saptanmıştır. Çalışma sonunda, tuz oranlarına bağlı olarak duyusal özellikler değişmiş ve bu değişimin önemli olduğu bulunmuştur (p<0.01). Depolama süresinin Hunter L ve b üzerine etkisi p<0.05, fakat diğer parametreler üzerine etkisi p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek kesilme direnci %7.5 tuz oranına sahip örneklerde saptanmıştır. Duyusal özellikler dikkate alındığında, bu çalışmada kullanılan
tuz oranlarının kara lahanaların muhafazası için uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

References

  • BAYRAKTAR, K.1981. Sebze Yetiştirme. Kültür Sebzeleri. Cilt II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 169 Ders Kitabı 480s
  • BEYHAN, M. A.ve TEKGÜLER, A., 2000. Fındık Dip Sürgünlerinin Kesilmesinde Bıçak Destekmekanizmasının özgül enerji
  • tüketimine ve maksimum kesme kuvvetine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 242-248
  • s., 1-2 Haziran, Erzurum.
  • BILYK, A., and SAPERS, G.M. 1985. Distribution ot Ouercetin and Kaempferol in Lettuce, Kale, Chive, Garlic Chive, Leek,
  • Horseradish, Red and Red Cabbage Tissues. Journal of Agricultural and Food Chemisty. 33 (2): 226-228
  • CHVVEYA, J.A. 1988. Contents of Nitrate-N and Thiocynate lons in Kale (Brassica Oleracea var. Acephala DC) Leaves
  • from Kale-Growing Areas in Kenya. Acta-Horticulturea. 218: 181-190.
  • CORNFORTH, I.S. STEPHEN, R.C., BARRY, T.N., and BAIRD, G.A., 1978. Mineral Contents of Svvedes, Turnips and Kale.
  • New Zealand Journal of Experimental Agriculture. 6 (2) : 151-156
  • GÖKTÜRK, N., ARTIK, N., YAVAŞ, A., ve FİDAN, Y., 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak
  • Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakların Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 22 (1): 15-23.
  • KURILICH, A.C., TSAU, G.J., BROVVN, 1., HOVVARD, L., KLEIN, B.P., JEFFERY, E.H., KUSHAD, M. VVALLIG, M.A. and
  • JUVIK, J.A., 1999. Carotene, Tocopherol and Ascorbate Contents in Subspecies of Brassica Oleracea. Journal of
  • Agricultural and Food Chemistry. 47 (4): 1576-1581.
  • KUSHAD, M.M., BROVVN, A.F., KURILICH, A.C, JUVIK, JA, KLEIN, B.P., VVALLING, M.A., and JEFFERY, E.H.,1999.
  • Variation of Glucosinolates in Vegetable Crops of Brassica Oleracea. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • (4): 1541-1548.
  • MATTSON, P., PETTERSSON, A..LINDMAN, M., and JAERDOE., S., 1984. Heavy Metals in Vegetables Grovvn in Uppsala.
  • Var-Foeda; 36 (1):4-31.
  • MERCADANTE, A.Z., and RODRIGUEZ-AMAYA, D.B ., 1991. Carotenoid Composition of a Leafy Vegetable in Relation
  • to Some Agricultural Variables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 39 (6): 1094-1097.
  • PAXMAN, P.J., and HILL, R., 1974. Thiocynate Content of Kale. Journal of the Science of Food and Agriculture. 25 (3):
  • -328
Year 2002, Issue: 1, - , 21.08.2014

Abstract

References

  • BAYRAKTAR, K.1981. Sebze Yetiştirme. Kültür Sebzeleri. Cilt II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 169 Ders Kitabı 480s
  • BEYHAN, M. A.ve TEKGÜLER, A., 2000. Fındık Dip Sürgünlerinin Kesilmesinde Bıçak Destekmekanizmasının özgül enerji
  • tüketimine ve maksimum kesme kuvvetine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 242-248
  • s., 1-2 Haziran, Erzurum.
  • BILYK, A., and SAPERS, G.M. 1985. Distribution ot Ouercetin and Kaempferol in Lettuce, Kale, Chive, Garlic Chive, Leek,
  • Horseradish, Red and Red Cabbage Tissues. Journal of Agricultural and Food Chemisty. 33 (2): 226-228
  • CHVVEYA, J.A. 1988. Contents of Nitrate-N and Thiocynate lons in Kale (Brassica Oleracea var. Acephala DC) Leaves
  • from Kale-Growing Areas in Kenya. Acta-Horticulturea. 218: 181-190.
  • CORNFORTH, I.S. STEPHEN, R.C., BARRY, T.N., and BAIRD, G.A., 1978. Mineral Contents of Svvedes, Turnips and Kale.
  • New Zealand Journal of Experimental Agriculture. 6 (2) : 151-156
  • GÖKTÜRK, N., ARTIK, N., YAVAŞ, A., ve FİDAN, Y., 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak
  • Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakların Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 22 (1): 15-23.
  • KURILICH, A.C., TSAU, G.J., BROVVN, 1., HOVVARD, L., KLEIN, B.P., JEFFERY, E.H., KUSHAD, M. VVALLIG, M.A. and
  • JUVIK, J.A., 1999. Carotene, Tocopherol and Ascorbate Contents in Subspecies of Brassica Oleracea. Journal of
  • Agricultural and Food Chemistry. 47 (4): 1576-1581.
  • KUSHAD, M.M., BROVVN, A.F., KURILICH, A.C, JUVIK, JA, KLEIN, B.P., VVALLING, M.A., and JEFFERY, E.H.,1999.
  • Variation of Glucosinolates in Vegetable Crops of Brassica Oleracea. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • (4): 1541-1548.
  • MATTSON, P., PETTERSSON, A..LINDMAN, M., and JAERDOE., S., 1984. Heavy Metals in Vegetables Grovvn in Uppsala.
  • Var-Foeda; 36 (1):4-31.
  • MERCADANTE, A.Z., and RODRIGUEZ-AMAYA, D.B ., 1991. Carotenoid Composition of a Leafy Vegetable in Relation
  • to Some Agricultural Variables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 39 (6): 1094-1097.
  • PAXMAN, P.J., and HILL, R., 1974. Thiocynate Content of Kale. Journal of the Science of Food and Agriculture. 25 (3):
  • -328
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İlkay Tosun This is me

Belkıs Tekgüler This is me

Mustafa Evren This is me

Publication Date August 21, 2014
Published in Issue Year 2002 Issue: 1

Cite

APA Tosun, İ., Tekgüler, B., & Evren, M. (2014). KARA LAHANA (Brassica oleracea var: Acephala)’nın KURU TUZLAMAYLA MUHAFAZASI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(1).