BibTex RIS Kaynak Göster

KARA LAHANA (Brassica oleracea var: Acephala)’nın KURU TUZLAMAYLA MUHAFAZASI

Yıl 2002, Sayı: 1, - , 21.08.2014

Öz

Bu çalışma, kuru tuzlama ile muhafaza edlen kara lahananın depolama süresince renk, pH ve duyusal özelliklerindeki değişimleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede %5, 7.5 ve 10 olacak şekilde 3 farklı tuz oranı kullanılmış ve örnekler 20°C'de 4 ay depolanmıştır. Depolama süresince her ay değişimler incelenmiştir. 4. ayda ek olarak kesilme dirence saptanmıştır. Çalışma sonunda, tuz oranlarına bağlı olarak duyusal özellikler değişmiş ve bu değişimin önemli olduğu bulunmuştur (p<0.01). Depolama süresinin Hunter L ve b üzerine etkisi p<0.05, fakat diğer parametreler üzerine etkisi p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek kesilme direnci %7.5 tuz oranına sahip örneklerde saptanmıştır. Duyusal özellikler dikkate alındığında, bu çalışmada kullanılan
tuz oranlarının kara lahanaların muhafazası için uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • BAYRAKTAR, K.1981. Sebze Yetiştirme. Kültür Sebzeleri. Cilt II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 169 Ders Kitabı 480s
  • BEYHAN, M. A.ve TEKGÜLER, A., 2000. Fındık Dip Sürgünlerinin Kesilmesinde Bıçak Destekmekanizmasının özgül enerji
  • tüketimine ve maksimum kesme kuvvetine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 242-248
  • s., 1-2 Haziran, Erzurum.
  • BILYK, A., and SAPERS, G.M. 1985. Distribution ot Ouercetin and Kaempferol in Lettuce, Kale, Chive, Garlic Chive, Leek,
  • Horseradish, Red and Red Cabbage Tissues. Journal of Agricultural and Food Chemisty. 33 (2): 226-228
  • CHVVEYA, J.A. 1988. Contents of Nitrate-N and Thiocynate lons in Kale (Brassica Oleracea var. Acephala DC) Leaves
  • from Kale-Growing Areas in Kenya. Acta-Horticulturea. 218: 181-190.
  • CORNFORTH, I.S. STEPHEN, R.C., BARRY, T.N., and BAIRD, G.A., 1978. Mineral Contents of Svvedes, Turnips and Kale.
  • New Zealand Journal of Experimental Agriculture. 6 (2) : 151-156
  • GÖKTÜRK, N., ARTIK, N., YAVAŞ, A., ve FİDAN, Y., 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak
  • Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakların Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 22 (1): 15-23.
  • KURILICH, A.C., TSAU, G.J., BROVVN, 1., HOVVARD, L., KLEIN, B.P., JEFFERY, E.H., KUSHAD, M. VVALLIG, M.A. and
  • JUVIK, J.A., 1999. Carotene, Tocopherol and Ascorbate Contents in Subspecies of Brassica Oleracea. Journal of
  • Agricultural and Food Chemistry. 47 (4): 1576-1581.
  • KUSHAD, M.M., BROVVN, A.F., KURILICH, A.C, JUVIK, JA, KLEIN, B.P., VVALLING, M.A., and JEFFERY, E.H.,1999.
  • Variation of Glucosinolates in Vegetable Crops of Brassica Oleracea. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • (4): 1541-1548.
  • MATTSON, P., PETTERSSON, A..LINDMAN, M., and JAERDOE., S., 1984. Heavy Metals in Vegetables Grovvn in Uppsala.
  • Var-Foeda; 36 (1):4-31.
  • MERCADANTE, A.Z., and RODRIGUEZ-AMAYA, D.B ., 1991. Carotenoid Composition of a Leafy Vegetable in Relation
  • to Some Agricultural Variables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 39 (6): 1094-1097.
  • PAXMAN, P.J., and HILL, R., 1974. Thiocynate Content of Kale. Journal of the Science of Food and Agriculture. 25 (3):
  • -328
Yıl 2002, Sayı: 1, - , 21.08.2014

Öz

Kaynakça

  • BAYRAKTAR, K.1981. Sebze Yetiştirme. Kültür Sebzeleri. Cilt II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 169 Ders Kitabı 480s
  • BEYHAN, M. A.ve TEKGÜLER, A., 2000. Fındık Dip Sürgünlerinin Kesilmesinde Bıçak Destekmekanizmasının özgül enerji
  • tüketimine ve maksimum kesme kuvvetine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 242-248
  • s., 1-2 Haziran, Erzurum.
  • BILYK, A., and SAPERS, G.M. 1985. Distribution ot Ouercetin and Kaempferol in Lettuce, Kale, Chive, Garlic Chive, Leek,
  • Horseradish, Red and Red Cabbage Tissues. Journal of Agricultural and Food Chemisty. 33 (2): 226-228
  • CHVVEYA, J.A. 1988. Contents of Nitrate-N and Thiocynate lons in Kale (Brassica Oleracea var. Acephala DC) Leaves
  • from Kale-Growing Areas in Kenya. Acta-Horticulturea. 218: 181-190.
  • CORNFORTH, I.S. STEPHEN, R.C., BARRY, T.N., and BAIRD, G.A., 1978. Mineral Contents of Svvedes, Turnips and Kale.
  • New Zealand Journal of Experimental Agriculture. 6 (2) : 151-156
  • GÖKTÜRK, N., ARTIK, N., YAVAŞ, A., ve FİDAN, Y., 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak
  • Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakların Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 22 (1): 15-23.
  • KURILICH, A.C., TSAU, G.J., BROVVN, 1., HOVVARD, L., KLEIN, B.P., JEFFERY, E.H., KUSHAD, M. VVALLIG, M.A. and
  • JUVIK, J.A., 1999. Carotene, Tocopherol and Ascorbate Contents in Subspecies of Brassica Oleracea. Journal of
  • Agricultural and Food Chemistry. 47 (4): 1576-1581.
  • KUSHAD, M.M., BROVVN, A.F., KURILICH, A.C, JUVIK, JA, KLEIN, B.P., VVALLING, M.A., and JEFFERY, E.H.,1999.
  • Variation of Glucosinolates in Vegetable Crops of Brassica Oleracea. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • (4): 1541-1548.
  • MATTSON, P., PETTERSSON, A..LINDMAN, M., and JAERDOE., S., 1984. Heavy Metals in Vegetables Grovvn in Uppsala.
  • Var-Foeda; 36 (1):4-31.
  • MERCADANTE, A.Z., and RODRIGUEZ-AMAYA, D.B ., 1991. Carotenoid Composition of a Leafy Vegetable in Relation
  • to Some Agricultural Variables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 39 (6): 1094-1097.
  • PAXMAN, P.J., and HILL, R., 1974. Thiocynate Content of Kale. Journal of the Science of Food and Agriculture. 25 (3):
  • -328
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlkay Tosun Bu kişi benim

Belkıs Tekgüler Bu kişi benim

Mustafa Evren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tosun, İ., Tekgüler, B., & Evren, M. (2014). KARA LAHANA (Brassica oleracea var: Acephala)’nın KURU TUZLAMAYLA MUHAFAZASI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(1).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0