Bu
araştırmanın amacı, farklı yaş, eğitim düzeyi ve meslek grubundaki kadınların
gıda ve mutfak hijyeni bilgilerinin, bu
konudaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Araştırma tanımlayıcı
tipte epidemiyolojik bir araştırmadır ve Burdur ilinde yapılmıştır. Araştırma
Kasım 2016-Ocak 2017 tarihleri arasında araştırmaya katılmaya gönüllü olan 420
kadınla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul onayı
alınmış ve katılımcılardan gönüllülük formu doldurmaları istenmiştir. Araştırma
verileri 32 sorudan oluşan veri toplama aracı ile toplanmıştır ve SPSS 16
programında analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması
39,25±1,25’tir ve %43,1’i üniversite mezunudur. Katılımcıların %55,7’si ev içi
temizlik faaliyetlerinden en önemlisini ‘mutfak’ olarak ifade etmiştir. Gıda
hijyeni açısından katılımcıların %41,4’ü bakterileri tehlikeli bulmuştur.
Dondurulmuş gıdaları çözdürme işleminde buzdolabında bekletme yöntemini en çok
kullanan yaş grubu %83,3 ile 66-77 yaş grubu olmuştur. Bakteriler arasında en
çok bilinen %37,2 ile ‘Brucella’
olmuştur. Katılımcıların %11,9’u son beş yıl içinde gıda zehirlenmesi
yaşamıştır ve en fazla zehirlenmeye neden olan gıda %20 ile ‘tavuk eti’ olarak
saptanmıştır.
Kadınların gıda ve mutfak hijyeni
bilgileri eksiktir ve yanlış yaptıkları uygulamalar fazladır. Satın alma ve
gıda hazırlamaya yönelik yanlış uygulama yapan kadınlar tespit edilmeli; yaş
gruplarına ve eğitimlerine göre gruplandırılmalı ve hem görsel hem de işitsel
düzeyde davranış değiştirmeye yönelik eğitimler verilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 |