Yapılan bu araştırmanın amacı, yerel gıda ve coğrafi işaretleme
kapsamında Süryani şarabının değerlendirilmesidir. Turistik ürünün temel
öğeleri arasında; ulaşım, konaklama ve yeme-içme sayılabilmektedir. Yeme-içme
kültürünün, tarih boyunca evirildiği ve zenginleştiği görülmektedir. Mardin,
şehir olarak tarihi, doğal ve kültürel birikim zengini sayılabilecek özellikte
olan bir bölgededir. Bu çalışmada, birçok farklı yönü bir yana bırakıldığında
Mardin’e özgü yeme-içme kültürünün önemli bir öğesi olan Süryani şarabı ön
plana çıkarılmaktadır. Coğrafi işaret tescili almış Mardin’e özgü ürünler
arasında Süryani şarabının olmasının, bölgenin gastronomi ve şarap turizmi
bağlamında önemli bir destinasyon haline gelmesine hizmet edebileceği
düşünülmektedir. Böylelikle Mardin bölgesinin turizm ekonomisine de katkı da
bulunulabilmesi de öngörülmektedir. Aynı
zamanda Mardin’de var olan Süryani şarabının coğrafi işaret alabilmesi için
teşvik niteliği taşıyan bir çalışma olması açısından da bu araştırma önem arz
etmektedir. Çalışmanın kavramsal çerçevesi literatür taramasıyla
oluşturulmuştur ve konuyla alakalı 15 bilirkişi ile görüşülmüştür. Görüşme
sonrasında elde edilen bilgiler derlenerek ifade edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Değerli Araştırmacılar,
Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.