Conference Paper
BibTex RIS Cite

Gastrodiplomasi Türk Mutfağının Tanıtımında Bir Araç Olabilir Mi?

Year 2018, Ek Sayı 1, 14 - 29, 27.07.2018

Abstract

Ülkelerin sahip oldukları mutfak kültürleri aracılığıyla kültürlerarası etkileşim sağlamayı ve böylece olumlu ülke imajı yaratmayı ve ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan gastrodiplomasi kavramı son yıllarda ortaya çıkan ve yemek kültürü ve diplomasinin birleşiminden oluşan bir kavramdır. Gastrodiplomasinin ilk örnekleri Antik Yunan'a kadar uzansa da kavramın ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri, ticaret ve turizm hareketlerini güçlendirmesi üzerine odaklanan bugünkü anlamda kullanılması 15 yıl öncesine dayanmaktadır.  İlk kez Asya ülkeleri özellikle de Tayland tarafından başlatılan gastrodiplomasi atağı, sonrasında Peru gibi ülkelere de yayılmıştır. Gastronominin önemli bir diplomasi aracı olarak son yıllarda önem kazanmasından hareketle bu çalışmada gastrodiplomasi kavramı incelenmiş ve Türkiye'nin mutfak kültürünün tanıtımında gastrodiplomasinin nasıl kullanılabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.

References

  • Chapple-Sokol, S. (2013). Culinary Diplomacy: Breaking Bread to Win Hearts and Minds. The Hague Journal of Diplomacy, 8 (2):161-183.
  • CNNTÜRK (2016). Türk mutfağında 19 bin çeşit yemek bulunuyor https://www.cnnturk.com/yasam/turk-mutfaginda-19-bin-cesit-yemek-bulunuyor, Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Dışişleri Bakanlığı, 2017, http://www.mfa.gov.tr/yurtdisinda-yasayan-turkler_.tr.mfa Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • Gecowets, V. (2015) Culinary Diplomacy vs. Gastrodiplomacy, http://www.conflictcuisine.com/culinary-diplomacy-vs-gastrodiplomacy/ Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Hürriyet Gazetesi (2010). 5 bin çeşit yemek var, http://www.hurriyet.com.tr/5-bin-cesit-yemek-var-15342055. Erişim Tarihi: 15.01.2018.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2017). UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi, http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,50838/unesco-insanligin-somut-olmayan-kulturel-mirasinin-tems-.html Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • Kültürel Diplomasi Enstitüsü. (2017). http://www.culturaldiplomacy.org/index.php?en_culturaldiplomacy Erişim Tarihi: 12.01.2018. Light, I. H. ve Rosenstein, C. N. (1995). Race, Ethnicity, and Entrepreneurship in Urban America, New York: Aldine de Gruyter.
  • Mussman, K. D., Pahalı, C., Akyürek, F. (1989). Konaklama Tesislerinde Mutfak Hizmetleri, Anadolu Üniversitesi Yaygın Eğitim Merkezi, Eskişehir.
  • NTV (2017). Osmanlı mutfağında iftar menüleri (Osmanlıda pişen en özel 101 yemek), https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/osmanli-mutfaginda-iftar-menuleri-osmanlida-pisen-en-ozel-101-yemek,O3Z3sciZbUOZ0hHr00u0Jw/nUlT5KwPDUyjYiROmnlMGg Erişim Tarihi: 15.01.2018.
  • Nye, J.S. (2004). Sources of American Soft Power. In Soft Power: The Means to Success in World Politics. NewYork: Public Affairs. Public Diplomacy Magazine (2014). Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Recipes for Peace (2017). http://www.international-alert.org/news/recipes-for-peace) Erişim Tarihi: 17.01.2018.
  • Rockower, P. S. (2010). The Gastro-diplomacy Cookbook. The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/paul-rockower/the-gastro-diplomacy-cookb_b_716555.html. Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Rockower, P. S. (2012). Recipes for Gastrodiplomacy. Place Branding and Public Diplomacy 8 (3): 235-46.
  • Rockower, P. S. (2014). The state of gastrodiplomacy, Public Diplomacy Magazine, 11: 13-16. http://publicdiplomacymagazine.com/wp-content/uploads/2014/02/GASTRODIPLOMACY-PDF.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Ruddy, B. (2014). Hearts, minds, and stomachs: gastrodiplomacy and the potential of national cuisine in changing public perceptions of national image, Public Diplomacy Magazine, 11:13-16. http://publicdiplomacymagazine.com/wp-content/uploads/2014/02/GASTRODIPLOMACY-PDF.pdf Erişim Tarihi: 16.01.2018.
  • Strugar, T. (2015) Eastern Gastrodıplomatıc Efforts: Asıan Nations as Pioneers in the Use of Cuisine in Cultural Diplomacy, International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism- IGCAT, https://igcat.org/wp-content/uploads/2016/09/01_EASTERN_GASTRODIPLOMATIC_EFFORTS.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Sunanta, S. (2005) The globalization of Thai Cuisine . Unpublished paper presented at the Canadian Council for Southeast Asian Studies, Toronto, http://www.yorku.ca/ycar/Publications/CCSEAS_Papers_2005/Sunanta.pdf Erişim Tarihi: 20.01.2018.
  • The Global Culinary Inıtiative (2017). The Power of Culinary Diplomacy, www.ldei.org/images/GCI%20newsletter%205_17.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Turkofamerica (2013). The Total Numbers of Turkish Restaurants Reach 200 in New York and New Jersey, http://www.turkofamerica.com/index.php/others/entertainment/restaurants/item/782-the-total-numbers-of-turkish-restaurants-reach-200-in-new-york-and-new-jersey Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (2017). https://en.unesco.org/creative-cities/home Erişim Tarihi: 28.01.2018.
  • Wallin, M. (2013). Gastro-diplomacy – Reaching Hearts and Minds through Stomachs. American Security Project. April 10, 2013. http://www.americansecurityproject.org/gastro-diplomacy-reaching-hearts-andminds- through-stomachs/. Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Wilson, R. (2013). Cocina Peruana Para El Mundo: Gastrodiplomacy, the Culinary Nation Brand, and the Context of National Cuisine in Peru, The Journal of Public Diplomacy, 2 (1/2): 13-20.
Year 2018, Ek Sayı 1, 14 - 29, 27.07.2018

Abstract

References

  • Chapple-Sokol, S. (2013). Culinary Diplomacy: Breaking Bread to Win Hearts and Minds. The Hague Journal of Diplomacy, 8 (2):161-183.
  • CNNTÜRK (2016). Türk mutfağında 19 bin çeşit yemek bulunuyor https://www.cnnturk.com/yasam/turk-mutfaginda-19-bin-cesit-yemek-bulunuyor, Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Dışişleri Bakanlığı, 2017, http://www.mfa.gov.tr/yurtdisinda-yasayan-turkler_.tr.mfa Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • Gecowets, V. (2015) Culinary Diplomacy vs. Gastrodiplomacy, http://www.conflictcuisine.com/culinary-diplomacy-vs-gastrodiplomacy/ Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Hürriyet Gazetesi (2010). 5 bin çeşit yemek var, http://www.hurriyet.com.tr/5-bin-cesit-yemek-var-15342055. Erişim Tarihi: 15.01.2018.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2017). UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi, http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,50838/unesco-insanligin-somut-olmayan-kulturel-mirasinin-tems-.html Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • Kültürel Diplomasi Enstitüsü. (2017). http://www.culturaldiplomacy.org/index.php?en_culturaldiplomacy Erişim Tarihi: 12.01.2018. Light, I. H. ve Rosenstein, C. N. (1995). Race, Ethnicity, and Entrepreneurship in Urban America, New York: Aldine de Gruyter.
  • Mussman, K. D., Pahalı, C., Akyürek, F. (1989). Konaklama Tesislerinde Mutfak Hizmetleri, Anadolu Üniversitesi Yaygın Eğitim Merkezi, Eskişehir.
  • NTV (2017). Osmanlı mutfağında iftar menüleri (Osmanlıda pişen en özel 101 yemek), https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/osmanli-mutfaginda-iftar-menuleri-osmanlida-pisen-en-ozel-101-yemek,O3Z3sciZbUOZ0hHr00u0Jw/nUlT5KwPDUyjYiROmnlMGg Erişim Tarihi: 15.01.2018.
  • Nye, J.S. (2004). Sources of American Soft Power. In Soft Power: The Means to Success in World Politics. NewYork: Public Affairs. Public Diplomacy Magazine (2014). Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Recipes for Peace (2017). http://www.international-alert.org/news/recipes-for-peace) Erişim Tarihi: 17.01.2018.
  • Rockower, P. S. (2010). The Gastro-diplomacy Cookbook. The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/paul-rockower/the-gastro-diplomacy-cookb_b_716555.html. Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Rockower, P. S. (2012). Recipes for Gastrodiplomacy. Place Branding and Public Diplomacy 8 (3): 235-46.
  • Rockower, P. S. (2014). The state of gastrodiplomacy, Public Diplomacy Magazine, 11: 13-16. http://publicdiplomacymagazine.com/wp-content/uploads/2014/02/GASTRODIPLOMACY-PDF.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Ruddy, B. (2014). Hearts, minds, and stomachs: gastrodiplomacy and the potential of national cuisine in changing public perceptions of national image, Public Diplomacy Magazine, 11:13-16. http://publicdiplomacymagazine.com/wp-content/uploads/2014/02/GASTRODIPLOMACY-PDF.pdf Erişim Tarihi: 16.01.2018.
  • Strugar, T. (2015) Eastern Gastrodıplomatıc Efforts: Asıan Nations as Pioneers in the Use of Cuisine in Cultural Diplomacy, International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism- IGCAT, https://igcat.org/wp-content/uploads/2016/09/01_EASTERN_GASTRODIPLOMATIC_EFFORTS.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Sunanta, S. (2005) The globalization of Thai Cuisine . Unpublished paper presented at the Canadian Council for Southeast Asian Studies, Toronto, http://www.yorku.ca/ycar/Publications/CCSEAS_Papers_2005/Sunanta.pdf Erişim Tarihi: 20.01.2018.
  • The Global Culinary Inıtiative (2017). The Power of Culinary Diplomacy, www.ldei.org/images/GCI%20newsletter%205_17.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Turkofamerica (2013). The Total Numbers of Turkish Restaurants Reach 200 in New York and New Jersey, http://www.turkofamerica.com/index.php/others/entertainment/restaurants/item/782-the-total-numbers-of-turkish-restaurants-reach-200-in-new-york-and-new-jersey Erişim Tarihi: 25.01.2018.
  • UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (2017). https://en.unesco.org/creative-cities/home Erişim Tarihi: 28.01.2018.
  • Wallin, M. (2013). Gastro-diplomacy – Reaching Hearts and Minds through Stomachs. American Security Project. April 10, 2013. http://www.americansecurityproject.org/gastro-diplomacy-reaching-hearts-andminds- through-stomachs/. Erişim Tarihi: 12.01.2018.
  • Wilson, R. (2013). Cocina Peruana Para El Mundo: Gastrodiplomacy, the Culinary Nation Brand, and the Context of National Cuisine in Peru, The Journal of Public Diplomacy, 2 (1/2): 13-20.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Nuray Türker

Publication Date July 27, 2018
Published in Issue Year 2018 Ek Sayı 1

Cite

APA Türker, N. (2018). Gastrodiplomasi Türk Mutfağının Tanıtımında Bir Araç Olabilir Mi?. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 14-29.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.