Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bolu İlinde Üretilen Arı Ürünlerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2018, Ek Sayı 1, 519 - 533, 27.07.2018

Öz

Arıcılık,
Anadolu insanının bir geleneği olarak ülkemizde çok eski dönemlerden beri
yapılmaktadır. Belli amaçlar doğrultusunda “bal arılarını kullanabilme ve
yönetebilme sanatı” olarak tanımlanmaktadır. Planlanan bu çalışma ile Bolu
ilinde gerçekleştirilen arıcılık faaliyetlerinin gastronomi turizmi kapsamında
değerlendirilmesi ile ilgili arıcıların görüşlerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Veriler Bolu İli Arıcılar Birliğine üye 25 kişi ile yüz yüze
görüşülerek ve ses kaydı alınarak toplanmıştır. Daha sonra bu kayıtlar yazılı
hale getirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre arıcıların ailelerinde bu
mesleği sürdüren son kişiler olduğu, gençlerin bu alana ilgi duymadığı
belirlenmiştir. 
Arıcıların büyük bir
kısmının gastronomi ve gastronomi turizmi kelimelerini duymadıkları
saptanmıştır. Bu kelimenin anlamı araştırmacı tarafından kısaca belirtildikten
sonra bal üretiminin sürdürülebilirliğinde ve bölgenin kalkınmasında gastronomi
turizminin önemli etkilerinin olabileceğini söylemişlerdir. Bolu ili genelinde
arıcılık ve Gastronomi Turizmi ile ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır.
  Bu nedenle elde edilen bulgular gelecekte
yapılacak diğer çalışmalara kaynak oluşturabilir.

Kaynakça

  • Bekar, A., Arman, M.S., Sürücü,Ç. (2017). “Turizmde Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Müzeleri: Marmaris Bal Evi Örneği” Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 5(42): 468-477.
  • Erkan,C. ve Aşkın,Y. (2001). “Van İli Bahçesaray İlçesinde Arıcılığın Yapısı ve Arıcılık Faaliyetleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 11(1);19-28
  • Günbey,V.S. (2009). “Gezginci Arıcılık”, Arıcılık Araştırma Dergisi,1(1) : 40-43.
  • Kohlbacher, F. (2006). ‘The use of qualitative content analysis in case study. FQS. Forum: Qualitative Social Research’ . 7(1), 21.
  • Yaşar, N. (2009). “Türkiye’de Arıcılığın Gelişimi ve Kalkındırma Çabaları”. Arıcılık Araştırma Dergisi, 1(1): 28-33.
  • Kutlu, M.A.(2011). ‘Arı Ürünlerinin Sağlık Açısından Önemi’. Arıcılık Araştırma Dergisi, 3(5):7-10.
  • Tutkun, E.(2016). “İnsan Sağlığında Balın Antioksidan Aktivitesi ve Antibakteriyel Özelliği”, Petek Dergisi. 19:14-16.
  • Türnülü, A. (2000). “Eğitim Bilim Araştırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Bir Araştırma Tekniği: Görüsme” Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 24: 543-559.
  • Uzundumlu, A.S., Aksoy A., Işık, H.B (2011). “Arıcılık İşletmelerinde Mevcut Yapı ve Temel Sorunlar; Bingöl İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 42(1): 49-55
  • http://www.tab.org.tr/ari (Erişim: 15.12.2017). “Arı Hakkında Genel Bilgi”
  • http://www.tab.org.tr/bal (Erişim 15.12.2017). “Bal”
  • http://www.tab.org.tr/ari-sutu (Erişim 15.12.2017). “Arı Sütü”
  • http://www.tab.org.tr/polen (Erişim 15.12.2017). “Polen”
  • http://www.tab.org.tr/propolis (Erişim 15.12.2017). “Propolis”
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Semra Akar Şahingöz 0000-0001-6727-5277

Fatma İnci Bu kişi benim 0000-0002-1178-1813

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Ek Sayı 1

Kaynak Göster

APA Akar Şahingöz, S., & İnci, F. (2018). Bolu İlinde Üretilen Arı Ürünlerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 519-533.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.