Gıda intoleransı, bir gıda maddesinin
vücutta sindirilememesinden veya emilememesinden ileri gelen, genellikle gıda
alerjisi ile karıştırılan ancak gıda alerjisine göre daha yaygın görülen bir
rahatsızlık türüdür. Gıda intoleransının neden olduğu semptomlar, gıda alerjisi
semptomlarına benzemekte, gastrointestinal, kutanöz ve solunum
hastalıklarını içermektedir. Ancak her iki rahatsızlık farklı mekanizmalarla
gerçekleştiğinden tedaviler farklılık göstermektedir. Gıda intoleransları
enzimatik, farmakolojik ve tanımlanamayan gıda intoleransları olmak üzere üçe
ayrılmaktadır. Enzimatik gıda intoleransı; besin
öğelerinin vücutta kullanılmasında görev alan enzimlerden birinin, genlerdeki
hata sebebiyle yeterli sentezlenemeyişi ya da hiç sentezlenememesinden dolayı
meydana gelen ve metabolik gıda intoleransı olarak adlandırılan bir
durumdur. Dünya genelinde gıda intoleransı tanısı konulmuş insan sayısının
oldukça fazla olması ve konu hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmayışı
konunun ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir. Bu çalışma, metabolik
gıda intoleranslarından olan laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri, galaktozemi,
früktoz intoleransı ve favizm hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla
hazırlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2018 |
Submission Date | March 7, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.