Geleneksel yöntemle evlerde üretilen isot biberlerinin aflatoksin (AF)
içeriklerini belirlemek için yapılan bu çalışmada, toplam 20 adet ev isot örneği incelenmiştir. İsot
baharatlarının
toplam aflatoksin içeriklerinin en az 0.02 ppb, en fazla 9.54 ppb ve ortalama
1.52 ppb olduğu tespit edilmiştir. 20
isot örneğinden hiçbirinde aflatoksin
G1 ve G2 varlığı tespit edilmemiştir. Analiz edilen örneklerden 6 tanesinde 0.02 ile 1.09 ppb arasında AFB2 saptanmıştır. İsot örneklerinin AFB1 içeriğinin
ise 0.02 ile 8.45 ppb aralığında değiştiği belirlenmiştir. Kuru pul isot örneklerinin %10’unun AFB1
açısından standartlara uymadığı tespit edilmiştir. Analiz edilen örneklerin hiç
birisinin toplam AF açısından yasal limitleri aşmadığı belirlenmiştir.
In this study, 20 different home made isot
samples were analyzed in order to determine the contents of aflatoxin
(AF). Minumum and maximum total aflatoxin content of isots were found as 0.02 ppb and 9.54 ppb,
respectively. AFG1 and AFG2 did not determined in the
samples. AFB2 and AFB1 content of isot samples ranged between 0.02-1.09 ppb and 0.02-8.45 ppb,
respectively. 10% of the samples did not obey the AFB1 limit
declared by TS. However, total aflatoxin content of isot did not exceed the limits.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2017 |
Submission Date | March 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.