Bu çalışma,
‘Red Globe’ üzüm çeşidinin soğukta muhafazası üzerine farklı dozlarda UV-C ışın
uygulamaları ve etanol buhar pedleri ile yapılan uygulamalarının tekli veya
kombinasyonlarının etkilerinin, ticari olarak
kullanılan SO2 jeneratörü ile karşılaştırılması amacıyla
yürütülmüştür. Çalışmada, uygulamalar sonrasında salkımlar MAP torbalarda
paketlenerek 0-1°C ve %90-95 oransal nemli soğuk hava
deposunda 3 ay süre ile muhafaza altına alınmıştır. Depolama sırasında
aylık olarak, suda çözünebilir kuru madde içeriği, titre edilebilir asit
içeriği, toplam fenolik madde, toplam antosiyanin ve antioksidan kapasite miktarı,
salkım iskeleti rengi, çürüklük gelişimi ile dış görünüş gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydana gelen
değişmeler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, depolama süresi
arttıkça üzüm kalitesinde kayıplar meydana gelmiştir. Uygulamalara bağlı olarak değişmekle birlikte biyokimyasal bileşiklerde derim
değerine göre muhafaza sonunda artış veya azalış şeklinde dalgalanmalar
görülmüştür. Kontrol uygulamalarında depolama
süresi sonunda görülen çürüklük gelişimleri
önemli düzeyde artmış ve pazarlanamaz seviyeye ulaşmıştır. Bunun
yanında, 90 günlük depolama periyodu sonunda üzüm kalite özelliklerinin
korunumu açısından en başarılı uygulama SO2 uygulaması
olmuş ve bunu UV-C 1 + Antimold 60 uygulaması
izlemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2018 |
Submission Date | February 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.