Hidrojeller ve parçacık
içeren hidrojeller (emülsiyon jelleri), hidrofilik ve lipofilik boyaların enkapsülasyonunda
kullanıma uygunluk arz eden enkapsülasyon sistemleridir. Bu çalışmada, ayçiçeği
pektini bazlı hidrojellerde ve emülsiyon hidrojellerinde sırasıyla hidrofilik
(Ponceau S) ve lipofilik kırmızı (metil kırmızısı) model boyar maddelerin stabilize
edilmesi incelenmiştir. Bütün deneylerde, pektin hidrojellerinin kırmızı boyar
maddeleri enkapsüle etme kabiliyeti bulgulanmıştır. Hidrofilik Ponceau S
taşıyan hidrojellere kıyasla parçacık içeren emülsiyon jellerinde daha yüksek miktarlarda
metil kırmızısı taşınması mümkün olmuştur. Her iki durumda da, boyar maddelerin
jel matrislerinden salınımı 2 hafta boyunca izlenmiştir. Enkapsülasyon veriminin
(%EV) pektin konsantrasyonunun ve boyar maddenin kimyasal özelliklerinin bir
fonksiyonu olduğu anlaşılmıştır. Boya salınım miktarları genellikle <%10
olarak gerçekleştiği için enkapsülasyon sistemleri kararlı olarak
nitelendirilmiştir. Dolayısıyla
bu çalışmada hem boyaların etkili bir yöntemle stabilizasyonu, hem de tarımsal
bir yan ürünümüzün değerlendirilmesi söz konusudur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2018 |
Submission Date | February 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.