Çalışma Şanlıurfa ili buğday ekim alanlarındaki nematod biyoçeşitliliğini tespit etmek için, 2003-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Buğday ekim alanlarındaki tarımsal uygulamalar ve coğrafi farklılıklar göz önüne alınarak Şanlıurfa ili Merkez-Harran Ovası (I. Alt-Bölge) ve Viranşehir-Ceylanpınar (II. Alt-Bölge) olmak üzere iki alt-bölgeye ayrılmıştır. Çalışmada, 13 cins bitki paraziti (herbivor); 9 cins ve 4 familyaya ait bakterivor; 3 cinse ait fungivor; 1 cins ve 1 takımdan oluşan predatör ve omnivor trofik gruplarına ait, toplam 31 nematod taksonu tespit edilmiştir. Sonuçlar, çalışmanın alt-bölgeleri arasında nematod çeşitliliği ve yoğunluğu bakımından farklılığın olduğunu göstermiştir. II. Alt-Bölge’de nematod çeşitlilik verilerinin I. Alt-Bölge’ye göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Şanlıurfa ili buğday alanlarında zararlı nematodlar bazı lokal alanlar dışında, henüz ekonomik kayba neden olma riski düşük kabul edilirken; serbest yaşayan yararlı nematodlar bakımından ise iyi durumda olduğu görülmektedir.
The study was conducted to explore nematode biodiversity of wheat growing areas of Sanliurfa, Turkey. Soil samples were collected between 2003-2005. Study area was divided into
two sub-regions (Sanliurfa Center - Harran Plain (I. Sub-regions) and Viranşehir-Ceylanpınar (II. Sub-regions)) regarding with land use features and geographical distance. In the study, 13 genera of plant parasitic nematodes, 9 genera and 4 families of bacterivore nematodes, 3 generea of fungivore nematodes, 1 genus predator nematode and 1 order of omnivore nematode totaling 31 taxa were recorded. Nematode fauna of both regions have differed in diversity parameters. Nematode diversity and density values were found to be higher in the II. Sub-region than they were in the I. Sub-region. The study suggested that plant parasitic nematodes, in both sub-regions, did not cause a serious threat to wheat production except a few local areas, on the other hand, freeliving nematode fauna was in a good condition, in general
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 7, 2014 |
Submission Date | February 20, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting