Research Article
BibTex RIS Cite

The Criterion of Forbidden and Permissible in Foods and Drinks: In This Subject The Influence of The Culture of Arab

Year 2002, Volume: 1 Issue: 2, 265 - 271, 30.12.2002

Abstract

According to Quran and the tradition of the Prophet the criterion of forbidden and permissible in foods and drinks is to become useful, pure and harmful, malignant. Some of forbidden and permissed foods and drinks mentoined in Quran and the tradition of the prophet; others were determined by scholar, but the some of them were ınfluenced of Arab’s culture. Today should be looked up medical datas.

References

  • Ragıb el-İsfahanî, Huseyn b.Muhammed, el-Müfredat fî Garibi’l-Kur’an, İstanbul 1986.

Yiyecek-İçeceklerde Haram-Helalliğin Kriteri ve Bu Konuda Arap Kültürünün Etkisi

Year 2002, Volume: 1 Issue: 2, 265 - 271, 30.12.2002

Abstract

Kur’an ve sünnete göre yiyecek ve içeceklerde haram ve helalliğin kriteri onların zararlı, pis (habis) ve faydalı, temiz (tayyib) olmasıdır. Kur’an’da haram ve helal yiyecek ve içeceklerin bazısı zikredilmiştir; diğerleri alimler tarafından tespit edilmiştir, fakat onlardan bazısı Arap kültüründen etkilenmiştir. Bugün tıp ilminin verilerinden yararlanılmalıdır.

References

  • Ragıb el-İsfahanî, Huseyn b.Muhammed, el-Müfredat fî Garibi’l-Kur’an, İstanbul 1986.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yüksel Macit

Publication Date December 30, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 1 Issue: 2

Cite

ISNAD Macit, Yüksel. “Yiyecek-İçeceklerde Haram-Helalliğin Kriteri Ve Bu Konuda Arap Kültürünün Etkisi”. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1/2 (December 2002), 265-271.

Journal of Divinity Faculty of Hitit University is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

88x31.png

Journal of Divinity Faculty of Hitit University

Hitit Üniversity Divinity Faculty 

Mimar Sinan Mah. 3. Cad. 19100 ÇORUM

Tel: 0090 (364) 234 63 58 Faks: 0 (364) 2346357