Acomparative study on elemental composition of various eggplant Solanum melongena L. samples n=10 were conducted by using a sensitive method, wavelength dispersive X-ray fluorescence WDXRF . 28 elements were determined in eggplant samples grown under organic and conventional farming regimes. It was observed that the concentration of Ca, Fe, Mn, P, Mg, Zn, Cl, Na and Cu elements were higher in the eggplant samples grown under organic farming regime. Likewise, Al, Cr, Rb, Br, Si and Sr levels were found in higher levels in the samples grown under conventional farming regime. Our findings clearly revealed that organic eggplants are likely to have higher nutritional mineral content. And the eggplant samples grown under conventional farming regime could contain harmful metals like Al, Cr and Sr that might damage the various systems and/or organs of humans and animals.
B u çalışmada, organik ve geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş patlıcan numunelerinin n=10 elementel içeriklerini incelemek için hassas bir metot olan dalga boyu ayırımlı x-ray spektroskopisi WDXRF kullanılarak karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Organik ve geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş patlıcan numunelerinde 28 element tespit edilmiştir. Ca, Fe, Mn, P, Mg, Zn, Cl, Na ve Cu elementlerinin organik tarım rejimine göre yetiştirilmiş patlıcan numunelerinde daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Al, Cr, Rb, Br, Si ve Sr elementleri ise geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş olan patlıcan numunelerinde daha yüksek oranda bulunmuştur. Bulgularımız organik tarım rejimine göre yetiştirilmiş patlıcanların daha yüksek besin değerine sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş olan patlıcan numuneleri insan ve hayvan sağlığı için zararlı olabilecek Al, Cr ve Sr gibi metaller içermektedir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 40 Issue: 1 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science