Acloud point extraction CPE method for preconcentration of Pb II , Fe III and Cr III has been established. This is based on the complexation of the metal ions with p-nitrophenylazoresorcinol Magneson I at pH 6.5 in the presence of non-ionic surfactant of octylphenoxy polyethoxyethanol Triton X-114 , prior to their determination by flame atomic absorption spectrometry FAAS . The main factors affecting CPE efficiency, such as sample pH, complexing agent concentration, Triton X-114 concentration, temperature and incubation time were investigated. Under the optimized conditions, the detection limits 3s, n = 10 of Pb II , Cr III and Fe III were 2.5, 2.3 and 1.9 μg L-1, respectively. The relative standard deviation for ten replicate determinations of the analytes was less than 2.4%. The validation of the procedure was carried out by analysis of certified reference materials. The proposed method has been applied to the determination of lead, chromium and iron in tap water and some food samples.
P b II , Fe III ve Cr III ’ün önderiştirilmesi için bulutlanma noktası ekstraksiyonu CPE yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem, alevli atomik absorpsiyon spektrometresi FAAS ile metal iyonlarının tayininden önce, non-iyonik yüzey aktif madde Triton X-114 varlığında, pH 6.5 de, metal iyonlarının p-nitrofenilazoresorsinol Magneson I ile kompleks oluşturması temeline dayanmaktadır. CPE verimini etkileyen pH, kompleksleştirici madde derişimi, Triton X-114 derişimi, sıcaklık ve inkübasyon süresi gibi temel etkenler incelenmiştir. Optimum koşullarda, Pb II , Cr III ve Fe III için gözlenebilme sınırı 3s, n = 10 sırasıyla 2.5, 2.3 ve 1.9 µg L-1 dir. On tekrarlı ölçümlere ait bağıl standart sapma %2.4 den daha düşüktür. Yöntemin doğruluğunun belirlenmesi için sertifikalı referans maddelerin analizi yapılmıştır. Önerilen yöntem, musluk suyu ve bazı gıda numunelerinde kurşun, krom ve demir tayini için uygulanmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 41 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science