Research Article

Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA)

Volume: 12 Number: 32 May 31, 2021
EN TR

Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA)

Abstract

İklim değişikliği, içinde yaşayan canlılar dahil olmak üzere dünyanın her yerini etkileyen bir sorundur. Buradan hareketle iklim değişikliği ile mücadelede İHA’lar, hem bilim insanlarının hem de politika yapıcıların ve yöneticilerin kentsel/çevresel sorunlarla mücadelede ve yaşam kalitesini artırmada iklim değişikliğine dair alternatif yöntemler oluşturmasına yardımcı olacaktır. İHA’ları veri toplamak ve ekosistem değişikliklerini izlemek için kullanma fırsatları sınırsız olup günümüzde bilim insanları, çiftçiler, politika yapıcılar ve diğer yöneticilerin, iklim dirençliliğini artıran çabalara sürekli gelişen İHA teknolojilerini uygulaması elzem bir ihtiyaç halini almıştır. Diğer bir ifade ile kentsel, kırsal ve kıyı topluluklarımızın sürdürülebilirliğini artırmak İHA gibi yeni teknolojilerin kullanımına bağlıdır. Keza, çalışmada iklim değişikliği ile mücadelede İHA kullanma potansiyeline, bu araçların nasıl uygulanacağına ve iklimi etkileyen alanlarda nasıl kullanıldıklarına değinilerek “İklim değişikliği ile mücadelede insansız hava araçlarını kullanmaktan nasıl yararlanılır?” araştırma sorusuna yoğunlaşılmıştır. Bu kapsamda İHA’ların iklim değişikliğinin etkilerini ya da iklim değişikliğine etki eden etmenleri farklı ölçeklerde inceleme fırsatı sundukları ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsamında İHA’ların, Sağlık ve Kaliteli Yaşam; Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar; Karasal Yaşam; İklim Eylemi” hedeflerine ulaşmada etkin birer araç oldukları sonucuna varılmıştır. Yine, İHA’ların insanlardan 10 kat daha hızlı ağaç dikebildiğini, kamyonlardan %23-54 daha az salınım yaptığını ortaya koyan çalışmalar da iklim değişikliği ile mücadelede bu sonucu pekiştirmiştir.

Keywords

References

  1. Akın, G. (2006). Küresel Isınma Nedenleri ve Sonuçları. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, 46(2), 29-43.
  2. Armstrong, P. (2019). How Drones Help The Environment And Tackle Climate Change. 7 Kasım 2019 tarihinde https://www.verizon.com/about/our-company/fourth-industrial-revolution/how-drones-help-environment-and-tackle-climate-change adresinden erişildi.
  3. Bahçeci, D. (2019). Kentsel Alanda İklim Değişikliği İle Toplumsal Temelli Mücadele: Bir Yöntem Olarak Kent Bahçeleri (Yüksek Lisans Tezi). T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul.
  4. Baltacı, Gülzade. (2019). Küresel İklim Değişikliği ve İklim Değişikliği Politikalarını Etkileyen Argümanlar (Yüksek Lisans Tezi). T.C. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.
  5. BM. (2015). "Paris Agreement" 7 Kasım 2019 tarihinde https://unfccc.int/sites/default/files/english_paris_agreement.pdf adresinden erişildi.
  6. Carlson, D. F., Pasma, J., Jacobsen, M. E., Hansen, M. H., Thomsen, S., Lillethorup, J. P., Tirsgaard, F. S., Flytkjær, A., Melvad, C., Laufer, K., Lund-Hansen, L. C., Meire, L. ve Rysgaard, S. (2019). Retrieval of Ice Samples Using the Ice Drone. Frontiers in Earth Science, 7(287), 1-14.
  7. Cass, L. R. (2006). The Failures of American and European Climate Policy. State University of New York Press: Albany.
  8. Choi, C. (2017). Fighting Air Pollution on the Fly. 19 Eylül 2020 tarihinde https://insideunmannedsystems.com/fighting-air-pollution-fly/ adresinden erişildi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 31, 2021

Submission Date

October 30, 2020

Acceptance Date

May 20, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 12 Number: 32

APA
Aras, B. B. (2021). Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA). İDEALKENT, 12(32), 242-267. https://doi.org/10.31198/idealkent.817201
AMA
1.Aras BB. Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA). İDEALKENT. 2021;12(32):242-267. doi:10.31198/idealkent.817201
Chicago
Aras, Baran Barış. 2021. “Kentsel/Çevresel/Sorun/Kapsamında/İklim/Değişikliği/İle/Mücadelede/Yeni/Bir/Yöntem:/İnsansız/Hava/Aracı/(İHA)”. İDEALKENT 12 (32): 242-67. https://doi.org/10.31198/idealkent.817201.
EndNote
Aras BB (May 1, 2021) Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA). İDEALKENT 12 32 242–267.
IEEE
[1]B. B. Aras, “Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA)”, İDEALKENT, vol. 12, no. 32, pp. 242–267, May 2021, doi: 10.31198/idealkent.817201.
ISNAD
Aras, Baran Barış. “Kentsel/Çevresel/Sorun/Kapsamında/İklim/Değişikliği/İle/Mücadelede/Yeni/Bir/Yöntem:/İnsansız/Hava/Aracı/(İHA)”. İDEALKENT 12/32 (May 1, 2021): 242-267. https://doi.org/10.31198/idealkent.817201.
JAMA
1.Aras BB. Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA). İDEALKENT. 2021;12:242–267.
MLA
Aras, Baran Barış. “Kentsel/Çevresel/Sorun/Kapsamında/İklim/Değişikliği/İle/Mücadelede/Yeni/Bir/Yöntem:/İnsansız/Hava/Aracı/(İHA)”. İDEALKENT, vol. 12, no. 32, May 2021, pp. 242-67, doi:10.31198/idealkent.817201.
Vancouver
1.Baran Barış Aras. Kentsel/Çevresel Sorun Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadelede Yeni Bir Yöntem: İnsansız Hava Aracı (İHA). İDEALKENT. 2021 May 1;12(32):242-67. doi:10.31198/idealkent.817201

Cited By