Within the scope of this study, which aims to analyze the content of pasta-related posts on dietitian blogs, 28 blogs were examined using the words “dietician and pasta” in the search engine. The blogs were evaluated within the framework of eight parameters such as subject headings, consumption and cooking suggestions, effects on health, recipes, consumption frequency and who can consume pasta. According to the research findings, 89% of dietitians are women and the most frequently discussed subject heading was “Can pasta be consumed on a diet?” with a rate of 46.43%. It was determined that it is recommended to prepare pasta by boiling it and with vegetables (13.48%) and that it is mostly recommended to cook it by evaporating the water. The most common pasta recipes were minced meat and tuna fish pasta recipes. Dietitians emphasized the benefits of pasta, which are that it prolongs the period of satiety. While only two of the blogs examined stated that children, young people and athletes can consume pasta, only one blog stated that consuming it once a week would be sufficient. The negative effects of pasta, such as increasing blood sugar and making weight loss difficult, were mentioned in three blogs. Only one dietitian did not recommend consuming pasta in weight-loss diets, but stated that there was no harm in consuming it with portion control.
Diyetisyen bloglarında makarnaya ilişkin paylaşımların içeriğini analiz etmeyi amaçlayan bu çalışma kapsamında arama motorunda “diyetisyen ve makarna” kelimeleri kullanılarak 28 blog incelenmiştir. Bloglar konu başlıkları, tüketim ve pişirme önerileri, sağlık üzerindeki etkileri, tarifler, tüketim sıklığı ve kimlerin makarna tüketebileceği gibi sekiz parametre çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre diyetisyenlerin %89’u kadındır ve en sık ele alınan konu başlığı %46,43 oranla “Diyette makarna tüketilir mi?” olmuştur. Makarnanın haşlanarak ve sebzelerle hazırlanmasının önerildiği (%13,48) ve çoğunlukla suyunu çektirerek pişirilmesinin tavsiye edildiği belirlenmiştir. En çok kıymalı ve ton balıklı makarna tariflerine yer verilmiştir. Diyetisyenler makarnanın en fazla tokluk süresini uzattığı yönündeki faydasına vurgu yapmıştır. İncelenen bloglardan yalnızca ikisi çocuk, genç ve sporcuların makarna tüketebileceğini belirtirken sadece bir blog haftada bir kez tüketimin yeterli olacağını ifade etmiştir. Makarnanın kan şekerini yükseltme ve kilo kaybını zorlaştırma gibi olumsuz etkilerine üç blogda değinilmiştir. Sadece bir diyetisyen kilo vermeye yönelik diyetlerde makarna tüketimini önermemekle birlikte porsiyon kontrolüyle tüketimin sakıncalı olmadığını ifade etmiştir.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Gastronomy |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Submission Date | March 28, 2025 |
| Acceptance Date | September 11, 2025 |
| Publication Date | December 25, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |