İş doyumsuzluğu ve tükenmişlik, günümüzde
farklı meslek gruplarında çalışanları olumsuz açıdan etkileyen, çalışanların beden
ve ruh sağlıklarını tehdit eden faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Turizm sektöründeki işletmeler insan gücünün yoğun olduğu ve
insanların birbiriyle sürekli iletişim halinde bulunduğu hizmet odaklı işletmelerdir.
Turizm işletmelerindeki çalışanların iş doyumlarının yüksek olması, hizmetin
kalitesini büyük ölçüde olumlu yönde etkilemektedir.
Tükenmişlik, çalışanların müşterilerle yüz
yüze olduğu meslek gruplarında çok görülebilen ve
kişide uykusuzluğa, işe ve müşterilere karşı olumsuz tutuma, bağımlılık yapan
madde (alkol, ilaç) kullanımına, ilgisizliğe ve depresyona neden olan karmaşık
bir sorundur. Çalışanların performansını ve ortaya
çıkan işin kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Derlemede;
tükenmişlik ve iş
doyumu kavramları tanımlanmış; turizm alanında tükenmişlik ve iş doyumu
üzerine yapılmış çalışmalar; turizm sektöründe konaklama
işletmelerinin yiyecek içecek bölümü çalışanlarında tükenmişlik ve iş doyumu olgusunun
değerlendirilmesi konularında yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Nowadays, the factors that affect the health of
employees in different occupational groups are negative job satisfaction and
burnout which threaten the employees’ physical and mental health.
Since in tourism sector, the hospitality enterprises
are labor intensive and people are always in contact with each other, the high
level of job satisfaction of the employees affect the quality of the service,
positively. Similarly, the burnout syndrome is a frequent problem in
occupational groups who work face to face with individuals. It affects the
performance of employees and the quality of service, negatively.
In this study; the concept of burnout and job satisfaction was defined, in general; the studies on the burnout and job satisfaction in tourism sector; and the studies on the evaluation of the burnout occurrence and job satisfaction in food and beverage departments employees of the tourism enterprises were reviewed.
Subjects | Tourism (Other) |
---|---|
Journal Section | Original Scientific Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | May 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 1 Issue: 1 |